NRK Meny
Normal

– Han er så paranoid at han kan ha forsøkt å skjule Sigrid

OSLO TINGRETT (NRK.no): En tidligere venn av den tiltalte 38-åringen tror ikke han ville kontaktet politiet dersom han hadde kjørt på noen.

Tiltalte i Sigrid-saken sett bakfra fra vitneboksen i Oslo tingrett

Flere bekjente av tiltalte vitnet i retten tirsdag. Her føres den tiltalte 38-åringen ut av rettslokalet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Det er tidligere kjent at politiet mener den tiltalte 38-åringen skal ha fraktet Sigrid Giskegjerde Schjetne i en grå Volkswagen Passat, fra låven på Bryn til stedet hun ble funnet, ved en garasje på Kolbotn.

Denne bilen lånte den tiltalte 38-åringen av en kamerat han har kjent i nærmere 20 år, som vitnet tirsdag. Etter å ha forklart seg om foranledningen til at mannen lånte vekk bilen sin, spurte aktor Jens Olav Sæther om vitnet hadde gjort seg noen tanker om hva som hadde skjedd med Sigrid.

– Jeg tror alle har gjort seg noen tanker. Jeg vet ikke, men jeg tenker at det kan ha skjedd en ulykke, og så vet jeg ikke om det kan ha blitt gjort forsøk på å skjule ting. Man blir veldig usikker.

«Paranoid»

Mannen fortalte i retten tirsdag at han var kjent med det den tiltalte skrev på bloggen sin og Facebook, og at det av og til kunne bli litt mye konspirasjonsteorier fra 38-åringens side. Aktor Sæther leser også opp et utdrag fra et avhør, der vitnet beskriver tiltalte som «paranoid».

«Han kan ha forsøkt å skjule henne. Han er så paranoid at han kan ha kommet til at det var best», leser aktor fra avhøret.

Prebe

Aktorene Jens Olav Sæther og Nina Prebe spurte ut venner og bekjente av tiltalte tirsdag.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK

– Kan du forklare hva du mener med dette?, spør Sæther.

– NN (tiltalte) er ikke så veldig glad i politiet, så jeg tror ikke det er det første stedet han hadde ringt, hvis noe skjedde, forteller den tidligere kameraten.

På spørsmål fra aktor svarer vitnet også at han kjenner til «The Stalking Game», et begrep tiltalte har brukt for å beskrive organisert mobbing og familie og venner.

– Han har sagt at jeg må lese det, men det har jeg ikke gjort. Han har også fleipa litt med stemmer i hodet, og det var snakk om noen blå mennesker engang, svarer vitnet i en del av utspørringen som handler om tiltaltes psyke.

Vennen la aldri spesielt mye i uttalelsene og prøvde heller å holde seg unna mannens teorier, som han selv omtaler som konspirasjonsteorier.

Ringte søndag

Krimteknikere har blant annet funnet tøyfiber i Passaten den tiltalte lånte av vitnet, som etter sammenligning har vist seg å stamme fra et telt av samme type som det Sigrid ble pakket inn i.

Den tidligere kameraten som vitnet tirsdag, fortalte at 38-åringen ringte for å låne bilen søndag 5. august. Sigrid forsvant natt til denne søndagen.

– Han fortalte at han skulle flytte noe tungt verktøy. Han sa også at hans egen bil var solgt. Jeg spurte om han ikke kunne bruke mopeden, men han sa det var for stort for mopeden, sier vitnet.

– Sa han noe om hvor og hvorfor han skulle flytte verktøyet?

– Nei, ikke som jeg kan huske, sier vitnet.

Han forklarte at han overleverte bilen til vitnet rundt klokken 22.00 denne søndagen.

Den 65 år gamle mekkekameraten har tidligere sagt at han reagerte på skadene på tiltaltes egen bil, en grønn Citroën, denne søndagen.

– Har han lånt bilen tidligere?, spør aktor Nina Prebe.

– Det er mulig, men jeg kan ikke huske at han har lånt den tidligere, sier vitnet.

– Han sa noen kunne ha kjørt på og bortført henne

I løpet av rettsdagen har retten også fått høre forklaringen til en annen kamerat av tiltalte som han hadde møtt flere ganger i løpet av sommeren 2012, også i august da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant.

Mannen som vitnet hadde fått hjelp av tiltalte til å fikse en av sine biler av merke Citroën.

Tiltalte skal også ha vært på besøk hos mannen i slutten av 50-årene allerede mandagen etter at Sigrid forsvant. Da kom forsvinningssaken opp i en samtale mellom de to.

– Jeg slo opp på tekst-tv og så at det stod om den jenta som hadde forsvunnet. Jeg sa at det var en stygg sak, og han mente at det måtte ha vært ei trafikkulykke der noen hadde tatt henne med seg, forteller vitnet.

Mannen sier han hadde sagt til tiltalte at han håpte politiet uansett tok den som stod bak.

Vitneboksen i sal 250, Oslo tingrett

Vitnet fortalte fra vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett hvordan kameraten ikke stolte på politiet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ryddet i bilen med alle dørene oppe

Da vitnet fikk bilen tilbake, skal vitnet ha reagert på at bilen var noe rotete, samt at han stusset på at det kunne mangle en matte fra bagasjerommet. Han ringte derfor den tiltalte, for å spørre om dette.

Den tiltalte har tidligere forklart at han har tatt opp en rekke samtaler på telefonen, det gjaldt også denne. Samtalen mellom tiltalte og vitnet ble derfor spilt av i retten. Her kommer det frem at tiltalte nekter for å ha tatt matten.

Det har tidligere vært et tema i retten at Sigrid skal ha blitt forsøkt dekket til med en matte da hun ble funnet. Vitnet fortalte at matten han manglet var av typen som ligger i ganger i blokker. Matten som lå over Sigrid har blitt beskrevet som en type som brukes til å isolere støping utendørs om vinteren.

En annen kamerat av tiltalte forklarte også at han stusset over hvordan den 38 år gamle mannen ryddet i Passat-en.

Mannen møtte tiltalte, og så noe han stusset over.

– Alle dørene på Passat-en stod åpen, og det så ut som han ryddet i bilen. Det virket som han la ting tilbake i bilen, sa kameraten.

Mannen har kjent tiltalte i over ti år, og møtte ham over felles interesse rundt biler.

Vitnet som lånte bort Passat-en forklarte også at han reagerte på at baksetet på bilen ikke hadde blitt «klikket på plass», etter å ha vært senket. Vitnet forteller at han trodde at den tiltalte kanskje kunne ha sovet i bilen.

For den tiltalte hadde spurt om han kunne sove hjemme hos vennen. Da hadde han sagt til den 38 år gamle mannen at han kunne finnen noen andre kamerater å bo hos, eller i verste fall sove i bilen.

– Skadet bil virket mest vasket utvendig

Den mangeårige kameraten av tiltalte har tidligere eid den mye omtalte grønne Citroën-en som det er vist bilder av med skader.

Bilen ble solgt fra mannen til tiltalte, men etter at den hadde fått skadene var han igjen involvert i å kjøpe den tilbake.

– Jeg angret på at jeg hadde solgt bilen til ham i første omgang, sier mannen i retten om hvorfor han var med på å kjøpe den tilbake.

Bilen ble solgt tilbake fra tiltalte den 10. august, og gitt til en 19 år gammel mann.

– Da var frontrute og panser skadet, forteller vitnet i retten.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Skader på tiltaltes bil

Bildet viser skadene på den grønne Citroënen. Politiet mener det er den tiltalte selv som har tatt bildet.

Mannen husker at tiltalte forklarte at en narkoman hadde hoppet på taket av bilen og kastet stein mot ruta.

Vitnet sier han mente skadene så ut som om bilen hadde vært involvert i en ulykke.

Aktor mente det var relevant at mannen i avhør hadde fortalt om vasking av bilen og leste opp fra avhør:

«Vitnet stusset også på at da han kjøpte bilen at den var så merkelig ren. Bilen var ikke rengjort innvendig, kun utvendig.»

– Virket bilen ren?, spurte så aktor.

– Bilen virket ryddet. Noen ganger har han ganske rotete bil, andre ganger er det ryddig. Her var det ryddig, forteller mannen.