Hopp til innhold

Tiltalte tilbake på låven i håndjern

ØSTENSJØ/BRYN (NRK.no): Iført håndjern og flankert av to rettsbetjenter var den tiltalte 38-åringen fredag på det politiet mener er «de tre åstedene» i Sigrid-saken.

Les alt fra åstedsbefaringen i NRKs direktesenter.

Fredag var det klart for åstedsbefaringer i forbindelse med rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Det første stedet rettens aktører ble vist, var Østensjø Kanvas barnehage, der de siste sporene etter Sigrid ble funnet natt til 5. august i fjor.

Den tiltalte i 38-åringen fra Sunnmøre ankom barnehagen på Østensjø fredag formiddag iført håndjern og fulgt av to polititjenestemenn. Iført lyse bukser og en mørk jakke fulgte han hele befaringen på de tre åstedene politiet mener er sentrale i saken mot ham.

– Etterprøver påkjørsel

Ved barnehagen orienterte Politiførstebetjent Per Einar Østrem retten om funnet av sko, telefon og en sokk i veien og over gjerdet til barnehagen.

– Ved barnehagen er det et stort spørsmål om Sigrid ble tatt bort derfra, og om hun eventuelt er påkjørt. Da er det bra å få se stedet, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Elden valgte også å kjøre i bil forbi strekningen ved barnehagen.

– Vi ønsker å ettergå teorien politiet har om at det ligger en påkjørsel bak, og vi vil komme tilbake til hvordan vi vurderer det i prosedyren.

150 meter til på offentlig vei

Det er tidligere kjent at Sigrids forsvinning først ble oppdaget da to tilfeldige forbipasserende tilfeldigvis fant Sigrids telefon da den lå og ringte ved barnehagen.

Dette anropet ble gjort av venninnen Sigrid var hos, like etter midnatt. Sigrid hadde lovet å være hjemme klokken 00.30. I retten tidligere denne uken forklarte faren hvordan han satt og ventet på datteren, som aldri kom hjem.

Sigrids far, Tom Schjetne, deltok også på rettens befaring fredag. Ved barnehagen forklarte han rettens medlemmer hvordan trafikken i området er.

– Det er nesten aldri noen som parkerer i denne veien, sa han.

Schjetne forklarte også at Sigrid bare ville gått om lag 150 meter til på offentlig vei fra barnehagen, før hun ville tatt av inn på det private boligområdet hvor familien bor.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mannen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne var fredag på befaring på de antatte åstedene.

VIDEO: Tiltalte i Sigrid-saken på befaring i låven på Bryn.

To kilometer

I forkant hadde politiet avmerket et område for pressen ved barnehagen. Denne ligger bare noen hundre meter fra den drepte 16-åringens hjem. Etter rundt tre kvarter reiste hele følget videre til en låve på Bryn, der politiet har funnet Sigrids blod.

Låven ligger omtrent to kilometer fra barnehagen på Østensjø, og påtalemyndigheten kjørte dit den veien de mener den tiltalte 38-åringens Citroen kjørte natten Sigrid forsvant.

Det er første gang siden etterforskningen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne startet i fjor, at politiet åpner den store trebygningen.

Fortsatt blod på veggene

Den tiltalte 38-åringen gikk inn i bygget som en av de siste i følget, fortsatt med to arrestbetjenter tett rundt seg.

Kun et utvalg av representanter fra pressen var inne låven, som var svært skitten og rotete. Ifølge leder for NRKs krimredaksjon, Olav Rønneberg, er det fortsatt blod på veggene i campingvognen, der sunnmøringen tidvis har sovet mens han var i Oslo.

– Det var helt klart en mindre vogn enn jeg hadde sett for meg. Det var nedslitt og skittent. Det går an å bo der, men det er ikke behagelig, sier Rønneberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Olav Rønneberg om befaringen

Leder for NRKs krimredaksjon, Olav Rønneberg, var en av representantene fra pressen som fikk være med inn på låven på Bryn.

– Dette er skummelt

Politioverbetjent Arvid Bjelkåsen forklarte hvordan blodsporene ble funnet. Låven, som også er kjent som Christiania Teglverk, er det også en murkonstruksjon som er en del av en tidligere teglsteinsovn.

Her er det er flere åpninger som det er mulig for en person å gå gjennom. Det var i en av disse åpningene det ble funnet en en bunnplate fra senga som sto i campingvogna.

– Dette er skummelt, sa dommer Ingmar Nestor Nilsen på vei inn, ifølge NTB.

Faren til Sigrid var ikke med på denne delen av befaringen.

– Kan én ha båret Sigrid?

Også på denne bunnplaten er det funnet blodspor fra Sigrid. Denne bunplaten skal ha blitt fjernet fra senga, i forbindelse med opprydning og vasking av campingvognen. Ifølge den tiltalte skal han ha følt et behov for å «fiffe opp» den lille vogna, etter å hatt besøk av en venninne i slutten av juli 2012.

– Det var litt av en låve å være inni. Låven er lang med mye rot, og det var nyttig for å gjøre en vurdering om én person kan ha båret noen inn eller ut, eller om det må ha vært flere personer på stedet, sier Elden.

I sin utspørring av den tiltalte i rettem, kom det frem at Elden mener politiet ikke i tilstrekkelig grad har etterforsket muligheten for at noen andre enn den tiltalte kan ha begått drapet på Sigrid.

– Det er en usedvanlig trang låve, og man må til tider gå sidelengs gjennom området.

– Ble dumpet

Etter rundt 40 minutter inne på låven, reiste følget videre til stedet der Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet død. Dette er i et skogolt i nærheten av et verksted på Kolbotn. Den er den tidligere medsiktede 65-åringen som disponerer verkstedet, som ligger omtrent 12 kilometer i luftlinje fra stedet hun sist ble sett.

Politioverbetjent Ole Morten Størseth forklarte seg torsdag om funnstedet i retten. Ifølge Størseth ser politiet det som mest sannsynlig at Sigrid ble dumpet ned skråningen ved versktedet.

Dette kan være årsaken til noen av skadene Sigrid skal ha blitt påført, skader politiet mener det er sannsynlig at ble påført etter at døden inntraff. Da politiet fant den døde kroppen 3. september i fjor, var den forsøkt skjult, blant annet ved hjelp av en matte og kvister. Sigrids døde kropp var pakket inn i blant annet et telt, laken og en dyne.

Snakket med sakkyndige

Den tiltalte 38-åringen var med, også på denne delen av befaringen, men stod som regel noen meter unna de andre aktørene. På et tidspunkt snakket han også med to av de rettssakkyndige, psykiater Kjersti Narud og nevropsykolog Ann Lill Ørbeck.

Befaringen ble avsluttet på verkstedet til den tidligere medsiktede 65-åringen, der tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen hevet retten for dagen.

Statsadvokat Nina Prebe mener det var nyttig for retten å se stedene som har blitt diskutert i retten den siste uka, men er ellers tilbakeholden med kommentarer.

– Dette er en anledning for retten til å se de stedene vi snakker om. Det er noe annet å se det, enn å se bilder. Så derfor syntes vi det var et viktig ledd i å gi retten et godt nok grunnlag for sin avgjørelse, sier Prebe.

Tiltalte med forsvarer ved låven

Den tiltalte 38-åringen diskuterer med medforsvarer Ida Andenæs på vei ut av låven.

Se reaksjonene etter fredagens befaring:

Forsvarer om dagens befaring

NETT-TV: Forsvarer John Christian Elden om dagens befaring.

Aktor om dagens befaring

NETT-TV: Aktor Nina Prebe om dagens befaring.