NRK Meny
Normal

– Kan glemme å søke om spredt OL

Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg sier at man bare kan glemme OL i Oslo dersom det skal spres utover hele Østlandet.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg mener det ikke er vits i å søke om man ikke går for å vinne.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Dette synes jeg begynner å bli veldig farlig. Enten må man være med i dette for å tilfredstille lokale politikere, eller så må man være med for å prøve å vinne, sier Heiberg til NRK.

I forrige uke ble klart at byrådet i Oslo anbefaler at Oslo lager en søknad om å få vinter-OL i 2022, og det er blitt lagt fram flere forslag til hvor OL-anlegg kan ligge. Blant annet har Hamar og Lillehammer blitt lansert som mulige arenaer for skøyter og skiskyting.

Heiberg mener dette er lite aktuelt, fordi IOC krever at man ikke kan ha anlegg som ligger mer enn 30 minutter fra de olympiske landsbyer, og OL-landsbyer kan det kun være to av.

– Må være med for å vinne

– Sprer man dette utover stort sett hele Østlandsområdet kommer man opp i tre, kanskje fire, olympiske landsbyer. Her må man konsentrere seg og sørge for at man er med for å vinne, og da må man ta hensyn til de ønskemål som IOC har.

– Så skøyter på Hamar er helt uaktuelt?

– Etter min oppfatning: ja.

– Det meste bør finne sted i Oslo

Heller ikke et OL delt mellom to arrangørsteder, Oslo og Lillehammer, er noe som frister for Heiberg.

– Jeg ville være veldig forsiktig med det også. Her er det Oslo som søker. Da bør det meste finne sted i Oslo. Selvfølgelig forstår folk at man må ha bob og aking og kanskje alpint i Lillehammer-regionen. Men flytter man for mye, blir det ikke Oslo, men to forskjellige byer, og avstanden er relativt stor. Her må man tenke seg om før man gjør noe slikt, sier Heiberg.

– Kan la være å søke

Byrådets OL-rapport lanserer også muligheten for OL-anlegg i flere kommuner som ligger nærmere Oslo: Asker, Bærum, Drammen, Lørenskog og Nittedal.

– Dette med å bruke nabokommuner nærmere Oslo, er det også problematisk?

– Her snakker man om avstander. Man må ikke spre dette over hele Østlandet. Det går ikke. Da kan man la være å søke, beklager å si det, men slik er det.