Hopp til innhold

– Folk må planlegge for ekstreme vannmengder

Helgens styrtregn kan ha skapt skader for flere hundre millioner. Kommunene tror vi kan vente flere oversvømmelser i fremtiden.

Vannskader

TRE MILLIONER: Future Norway i Asker har skader for over tre millioner etter helgens regnvær.

Foto: Hanna Seferovicz / NRK

Lars Koppang

OVERSMØMT: Lars Koppang var med og ryddet ut av lageret til Future Norway, han håper kommunen kan bidra til flomvern i området.

Foto: Hanna Seferovicz / NRK

Asker-firmaet Future Norway, som selger solbriller og slalåmbriller, fikk skader for over tre millioner etter det kraftige regnværet i helgen.

Selger i firmaet Lars Koppang synes Asker kommune kan gjøre noe med flomvernet i området.

Kommunen sier at de jobber med å kunne håndtere de enorme vannmengdene.

– Vi legger nå mer vekt på utfordringene som kommer. Ekstreme nedbørsmengder som i helgen kommer hyppigere og hyppigere, sier Kari Ekerholt, leder for kommunalteknisk avdeling i Asker kommune

– Asker kommune bruker 100 millioner kroner i året på rehabilitering av vann og avløpsnettet, inkludert overvannshåndtering, sier Ekerholt.

  • Se video nederst i saken av regnets herjinger

Stor økning i oversvømmelsesskader

Sigmund Clementz

ØKNING: Kommunikasjonssjef i If skadeforsikring Sigmund Clementz sier at de har registrert en økning på over 200 prosent på skader relatert til styrtregn.

Foto: If Skadeforsikring

Forsikringsselskapet If har sett en klar økning i skader på grunn av vanninntrengning de siste ti årene.

– Det viser seg at det har steget med over 200 prosent. Det varierer veldig fra kommune til kommune hvor forberedt man er på dette, sier kommunikasjonsjef i If skadeforsikring, Sigmund Clementz.

– Kritikken fra forsikringsselskapene overrasker ikke meg, selvfølgelig kunne man alltid gjort mer. Avløpsnettet i Asker kan håndtere mye nedbør, men ikke ekstreme mengder slik som i helgen, sier Ekerholt.

Private må bidra

Knut Bjarne Sætre, tjenesteleder for vann og avløp i Bærum kommune sier at også private må tilegne seg mer bevissthet rundt vannhåndtering.

– Vi ønsker at folk tenker på vannhåndtering når de legger belegningsstein og liknende slik at vannet blir holdt igjen på eiendommen lengst mulig. Man kan også plante vekster som tåler mye vann. Det vil gjøre en stor forskjell hvis mange nok gjør det, sier Sætre.

Bærum kommune mener de bruker tilstrekkelig på å håndtere vannmassene.

– Bærum kommune bruker 80 millioner kroner i året på utbedringer av overvannshåndteringen. De investeringene mener vi ligger på et bærekraftig nivå, sier Sætre.

Nærbilde av vannmassene som trenger seg frem gjennom et kumlokk, bilde fra innsiden av en bil på e18 som viser oversvømte biler og en motorsykkel, biler som har blitt fanget i en undergang, dronebilde av biler som sitter fast i en undergang på Røa, bilder fra innsiden av bil som kjører i dypt vann, totalbilde av biler som står fast i kø.