Vil lokke IKEA til Sarpsborg

– Vi har de mest attraktive arealene mellom Oslo og Göteborg, mener ordfører Martinsen-Evje.

IKEA

Både Hobøl og Sarpsborg har 'invitert' IKEA til å se på dem som alternativer.

Foto: PETER MUHLY / AFP

Etter at Landbruksdepartementet sa nei til å bygge et nytt varehus på en kornåker, ser det mørk ut for IKEAs fremtid i Vestby.

Hvis ikke Vestby er en aktuell kommune for IKEA, vil Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) ha møbelgiganten dit.

– IKEA har andre alternativer som er vel så attraktive, egentlig mer attraktive i mine øyne, sier han til NRK.

(Teksten fortsetter under bildet)

Sindre Martinsen-Evje

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje (Ap).

Foreslår Kalnes som alternativ

Ordføreren har sendt et brev til IKEA der han inviterer dem til å se på Sarpsborg som et alternativ, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

Nå håper han på svar fra møbelgiganten før de vedtar arealplanen i løpet av neste år.

– Vi har de mest attraktive arealene mellom Oslo og Göteborg. Det er flere muligheter her, blant annet på Kalnes, rett ovenfor der det nye sykehuset kommer, mener Martinsen-Evje.

Har ikke fått svar fra IKEA

Konsernets planer om å etablere seg på en kornåkertomt i Vestby ble stanset av Fylkesmannen, på grunn av jordvernet. Ordfører Martinsen-Evje ser ikke for seg slike problemer i Sarpsborg.

– På det området ved Kalnes er det skog og stein, så der er det ikke noe dyrket mark å ta hensyn til. I fylkesplanen er det en del av tettstedet til Sarpsborg hvor det er satt av fremtidige næringsarealer, sier han til NRK.

Ordføreren har foreløpig ikke fått svar på brevet han har sendt. IKEA sier til Sarpsborg Arbeiderblad at de ikke ser på Sarpsborg eller andre byer som noe alternativ.

Intern Østfold-konkurranse

Håvard Wennevold Osflaten

Ordfører i Hobøl, Håvard Wennevold Osflate (Ap).

Foto: Christian Nygård-Monsen / NRK

Det er flere Østfold-kommuner som mener de er godt egnet for møbelgiganten.

Tidligere denne måneden skrev NRK.no om Hobøl-ordfører Håvard Wennevold Osflate (Ap) som vil lokke IKEA til Indre Østfold.

– Vi vil vise til at Hobøl og Indre Østfold ligger veldig sentralt, spesielt i forhold til Follo og Oslo. Sånn sett er det et strategisk område å etablere seg i, sa ordføreren til NRK.

Tidligere har også ordførerne i Rygge, Råde, Våler og Moss tatt initiativ til å invitere IKEA til Østfold.