NRK Meny
Normal

Vil ha tips om hobbyhøns

Oppdager du besetninger med hobbyhøns vil Mattilsynet gjerne ha tips. Årsaken er faren for fugleinfluensasmitte.

Høne
Foto: Scanpix

Et stort problem for Mattilsynet er nemlig at mange ikke registrerer besetningen med hobbyhøns, selv om disse skaper stor smittefare, skriver VG.

I går ble det påvist fugleinfluensa i en hobbybesetning på en gård i Trøgstad , og nå ber distriktsjef i Mattilsynet, Kirsti Ullsfoss, publikum om hjelp.

- Denne eieren hadde registrert seg og dermed gjorde vi en rutinekontroll som avslørte smitten. Dessverre er det få som gidder å gjøre som han, sier Ulsfoss til VG.

Mørketall

Distriktsjefen forteller at hobbybesetninger er en risikofaktor i forhold til fugleinfluensa. Grunnen er at hønsene ofte går ute og at sjansen for å smittes av villfugl derfor er stor.

LES: Bondelaget har tillit til myndighetene

Mattilsynet vet om 250 hobbybesetninger i Østfold, men anslår at det kan dreie seg om dobbelt så mange.

For få måneder siden var veterinærer, Mattilsynet og fjørfeprodusenter med på en omfattende beredskapsøvelse om fugleinfluensa nettopp i Østfold.

Se video:

Video nsps_upload_2008_12_5_13_22_8_2822.jpg

Lovfestet

- Folk har gjerne en høne eller fem for kosens skyld. De skjønner ikke vitsen med å varsle oss, men dette er de faktisk lovpålagt å gjøre, understreker Ulsfoss.

LES: Kylling-karantene til over helga

Mattilsynet har tidligere bedt om å få utlevert medlemslistene til Norsk Rasefjærfeforbund, men har fått avslag grunnet hensynet til personvernet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Marché trekker seg ut av Norge

    Restaurant-kjeden Marché legger ned sine restauranter i Norge. Det skriver Moss Avis. Det vil føre til at Marché Rygge Øst og Rygge Vest og Marché Solli legges ned ved utgangen av september 2018.

  • Skagestad ferdig i FFK

    Midtstopper Edvard Skagestad er ferdig i Fredrikstad Fotballklubb etter kun ett år i klubben, melder f-b.no. 29-åringen fortsetter karrieren i Kongsvinger, der han blir lagkamerat med Olav Øby som nylig fullførte en overgang til klubben fra Sarpsborg 08.