Hopp til innhold

Juksere kan prøve seg på nytt etter 14 dager

Et forslag om strengere straff har ligget hos Samferdselsdepartementet i to år.

Juksing på teoriprøven blir politianmeldt

Både Statens vegvesen og politiet har hatt fokus på juksing ved teoriprøvene til førerkort. Men jukserne får fortsatt prøve seg på nytt etter kun 14 dager.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– De vet ikke hva vikeplikt er, de kjenner ikke til skilt og vår erfaring er at de blir farlige sjåfører. Da er det latterlig med 14 dager karantene. Det er i realiteten ingen straff, sier fagansvarlig Knut Ole Mørk ved Mørk trafikkskole.

Når noen blir tatt i juks eller forsøk på juks på teoriprøven må de vente i 14 dager før de kan prøve på nytt. Karantenetiden er den samme for dem som stryker etter å ha prøvd seg på redelig vis.

Ligger på vent

Allerede for to år siden ønsket Vegdirektoratet at karantenetiden for juksere skulle økes til inntil ett år.

Forslaget ble sendt på høring i april 2016 og høringsoppsummeringen ble sendt til Samferdselsdepartementet ved årsskiftet 2016/2017.

Der har det blitt liggende på vent.

– En av grunnene til at lovendringen om karantene ved fusk har tatt tid, er at forslaget vil inngå i en felles proposisjon som også omfatter andre lovendringer som har vært mer kompliserte og tidkrevende, skriver pressevakt Frøydis Tornøe ved departementet i en e-post til NRK.

Anmelder alle

De siste årene har flere personer blitt oppdaget når de har forsøkt å jukse på teoriprøven.

En av de mest brukte metodene er å kommunisere med en person på utsiden av prøvelokalene ved hjelp av en mobiltelefon med kamera og en radiosender med høyttaler festet i øret.

I slutten av september må 36 personer møte i Larvik tingrett mistenkt for å ha vært med på organisert juks på denne måten.

To av dem er et syrisk ektepar som er tiltalt for å ha organisert juksingen.

– Vi anmelder alle slike saker til politiet og har høyt fokus på dette i Skien. Konsekvensene ved at en kandidat jukser til seg en bestått teoriprøve kan være store og ramme alle som ferdes i trafikken, sier leder for trafikant på Skien trafikkstasjon Vibeke Delesand Blikra til vegvesen.no.

Mannen som skulle ta teoriprøven til førerkort hadde på seg en spesialdesignet T-skjorte med skjult kamera, og fikk oppgitt riktige svar via en liten propp i øret.

I sluttfasen

Statens vegvesen har allerede gjort flere tiltak for å stanse personer fra å jukse, og ser nå på muligheten for å stenge mobilsignaler ute av prøvelokalene.

Knut Ole Mørk ved Mørk trafikkskole mener at også lengre karantene for jukserne burde vært på plass allerede.

– Jeg vet ikke om det burde være seks måneder, ett år eller to. Men det må i hvert fall være mer enn i dag. Det er innlysende at dette må gjøres noe med. Jeg håper bare det ikke er så mange som må dø i trafikken før dette er på plass, sier han.

Samferdselsdepartementet bekrefter at arbeidet nå er i sluttfasen, og at forslaget vil kunne legges frem for behandling i Stortinget innen utgangen av året.