Hopp til innhold

Brukte mobiltelefon og øreplugg for å bestå teoriprøven

Etter å ha brukt mobilen til å få hjelp, besto hun førerprøven med fire feil. Nå er kvinna dømt i Haugaland tingrett.

Bluetooth-plugg og telefon. Haugesund.

Ørepluggen og mobiltelefonen som blei brukt under et tilsvarende tilfelle av juks i Haugesund.

Foto: Politiet

Rettssaken gikk i Haugaland tingrett denne uka. Episoden kvinna (31) er dømt for, skjedde i oktober fjor. Nå er hun dømt til 24 dagers betinga fengsel, med ei prøvetid på to år. Hun må betale 15.000 kroner i bot, og saksomkostninger på 3000 kroner.

Politifullmektig Vegard Lauvdahl i Haugesund

Vegard R. Lauvdahl.

Foto: NRK

Ifølge dommen fikk hun før prøven utdelt en handsfree øreplugg fra en medhjelper. Da hun tok prøven, var mobiltelefonen i sokken hennes og ørepluggen i øret, skjult av hodetelefoner hun fikk utdelt på trafikkstasjonen i Haugesund.

Metoden er kjent fra før

– Via hodetelefonen og inn ørepluggen overhørte en medhjelper spørsmålene og svaralternativene, som deretter informerte tiltalte om riktig alternativ, skriver retten.

Framgangsmåten er nærmest identisk med metoden NRK har avdekka at har blitt brukt ved andre norske trafikkstasjoner. I februar kom den første dommen. Og siden har politiet avslørt flere tilfeller.

Slik skjer jukset (se grafikk).

Grafikk, teoriprøvejuks
Foto: Lotte Camilla Holst-Hansen / NRK

– Denne saken springer ut av den første. Det er viktig for oss å markere at disse blir straffeforfulgt av politiet, og at det ender med dom i retten, sier politiadvokat Vegard R. Lauvdahl, som også var aktor i rettssaken.

Ham bekjent er dette den strengeste straffa noen er idømt noen for juks med førerprøven.

Skjønte ikke at hun hadde bestått

Jukset blei oppdaga da kvinna fikk beskjed fra personalet om at hun etterpå hadde bestått, uten at hun så ut til å forstå dette.

Kvinna kom til Norge som flyktning i 2012 og hadde ifølge dommen «begrensa norskferdigheter». Medhjelperen er ikke tatt. Det framgår ikke av dommen om, og eventuelt hva, hun har betalt for tjenesten.

Har ikke tatt bakmennene

Politiet mener samme nettverk står bak flere lignende saker, men har ikke greid å ta bakmennene.

Over hele landet foregår det organisert juks på teoriprøven til førerkort. Bakmenn tar seg godt betalt for å hjelpe folk til å bestå.

VIDEO: Se innslaget i NRK Dagsrevyen fra februar i år.

– For oss framstår det som en organisert virksomhet tilbyr denne juksinga til enkeltpersoner. Det har ikke lyktes politiet å få tak i bakmennene, men ut fra sakene vi har, ser vi klare tendenser på at noen som profitterer på dette, sier Lauvdahl.

Etter sakene som blei avdekka i Haugesund, har politiet prioritert temaet, satt i verk tiltak på trafikkstasjonen og drevet informasjonsvirksomhet overfor personer som skal ta førerprøven. Og det ser ut til at de har lyktes, tror Lauvdahl.

– Vi har ikke hatt tilfeller av juks etter at dette blei satt i verk, sier han.

Erik Lea

Erik Lea.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kvinnas forsvarer, Erik Lea, har anbefalt klienten sin å anke.

– Dommen er feil. Det interessante er at den ene meddommeren frifant blankt, mens fagdommeren og den andre meddommeren har dømt. Det er en dissensdom, sier Lea til NRK.