Hopp til innhold

Så detaljert har du neppe sett vepsen før

Zoolog med gladnyhet til allergikere: Den tørre våren gir lite veps i år. Syns du vepsen er vakker får du allikevel mulighet til å se den på nært hold her.

Gullveps

BILDESERIE: Se nærbilder av den sjeldne gullveps-dronningen.

Foto: Rune Aae

– Veps er bare farlig for dem som er hyperallergiske. Det går fint å leve side om side med en veps, bare en vet å oppføre seg deretter, sier biolog Rune Aae.

Rune Aae

FRYKTLØS: For biolog Rune Aae kan et enkelt vepsestikk være dødelig.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han ble selv superallergisk i voksen alder og da sto det om livet. Biologen var alene i skogen da han ved et uhell kom borti et vepsebol.

– Jeg var høyt oppe i et tre for å merke fiskeørn da jeg kjente at jeg ble stukket i venstre arm. Plutselig ble alt helt lyst, pupillene åpnet seg og det kjentes som om tennene skulle falle ut. Tunga hovnet opp og jeg ble helt nummen i hele kroppen, har han tidligere fortalt NRK.

Er du en av dem som gruer seg til at vepsen skal dukke opp, så kan du kanskje glede deg til årets sommer.

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk Museum tror nemlig at det blir få vepser i 2018, selv om det egentlig skulle vært et vepseår. Årsaken er en kombinasjon av den kalde og snørike vinteren, og en tørr vår.

– Det har vært veldig tørt. Veps er rovdyr og avhengige av mat. Har tørken vært hard nok til at det har gått utover matfatet til larvene, så vil det holde stikk at det ikke blir vepseår. Hvis ikke det kommer regn ganske snart så blir det i hvert fall et dårlig vepseår. Da blir det et dårlig år for alt, sier han.

Engveps

VANLIG: Engvepsen er den vepsen mange nordmenn er aller best kjent med. Dette er en engvepsdronning.

Foto: Rune Aae

– Stikker stort sett for å forsvare seg

Men allerede nå kan du få besøk av de flyvende insektene. Dronningene er på jakt etter et sted å bygge bol, og snart er ungeproduksjonen i gang.

I stedet for å frykte vepsen, har biolog Rune Aae lært seg å leve med den.

– Vepsen stikker stort sett bare for å forsvare sitt reir og bol. De er viktige predatorer på andre insekter som gjør at den også er med på å holde insektbestanden nede, og mange har en viktig funksjon som pollinatorer.

Han er slett ikke redd for å ha nærkontakt med de flyvende insektene. Aae er en ivrig fotograf og har fanget flere forskjellige vepsetyper gjennom linsa.

Hans favoritter ser du her:

Geithams

Geithamsdronning

EUROPAS STØRSTE: Geithams var borte fra norsk fauna i nesten 100 år, nå sprer den seg oppsiktsvekkende raskt.

Foto: Rune Aae

Europas største stikkveps, geithams, har de siste årene etablert seg i Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud. Snart kan vi vente den flere steder.

Geithamsdronning

DRONNING: Denne geithams-dronningen besøkte Aae for noen dager siden på jakt etter et passende sted å bygge bol.

Foto: Rune Aae

Geithamsen har fått et ufortjent dårlig rykte som «monsterveps» av media, mener Aae.

– Den høres skummel ut og har lyd som et helikopter når den kommer durende. Men det er en harmløs art. Den er mye mindre aggressiv enn mange andre stikkvepser. Det er en snill og trivelig veps.

Gullveps

Gullveps

FOTOGEN: Gullvepsen er et yndig fotomotiv med sine mange farger.

Foto: Rune Aae

Gullvepsen skiller seg ut fra sine slektninger med de skinnende, metalliske fargene.

Gullveps

FÅR INN LUKT: Biolog Rune Aae har fanget gullvepsens lange antenner gjennom makrolinsa. Vepsen lukter med antennene.

Foto: Rune Aae

Forskere har hatt hodebry med gullvepsen i 200 år, fordi medlemmene i gullvepsfamilien er så like. Alle gullvepser er parasitter, eller nærmere bestemt parasittoider, siden de dreper verten sin, som oftest en annen veps.

Biologen fikk sitt første møte med et eksemplar for få dager siden.

– Jeg var så heldig at kona mi fant en nede ved åkeren. Den ser nesten ut som en smykkestein. Den har virkelig flotte farger!

Engveps

Engveps

ENGVEPS: Denne vepsen, med det latinske navnet Dolichovespula saxonica, bygger gjerne bol innomhus.

Foto: Rune Aae

Dette er en art som mange i Sør-Norge har stiftet bekjentskap med gjennom de klassiske vepsebolene som henger rundt omkring i boder og loft.

På svensk heter den takgjeting fordi den er så vanlig å få bol av oppunder taket.

– Engvepsene er lette å kjenne igjen med sine lange kinn og sitt krukkeformete, svarte felt i ansiktet med smalt, svart bånd over og under dette feltet.