Hopp til innhold

«Monstervepsen» sprer seg som aldri før

Forskere rundt i landet får mange spørsmål om den fryktede geithams-vepsen. Nå er det kun et tidsspørsmål før den inntar nye deler av landet.

Geitehams

Geitehams-dronningene blir 25–35 millimeter lange.

Foto: Roar Solheim / PRIVAT

Geithams er Europas største stikkveps. I Norge er den sjelden og var borte fra norsk fauna i nesten 100 år. De siste årene har det vært oppdaget tilfeller av den langs Sørøst-Norge. Nå sprer den seg oppsiktsvekkende raskt.

Sprer seg oppover i landet

Frode Ødegaard

Ødegaard har forsket på insekter i flere år.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Geithamsen er en veps som trives i et varmt klima, og er lite aggressiv – men hvis den først stikker, er stikkene mer smertefulle enn stikk fra mindre veps.

Insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning sier den har etablert seg i Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud, og at vi snart kan vente den flere steder.

– Den har fått godt fotfeste nå. Den sprer seg nordover som aldri før. De nordligste funnene våre er ved Rena i Hedmark. Det er kun et tidsspørsmål før den når Agder.

Ifølge Ødegaard vil det aldri bli en landsdekkende art, nettopp fordi den liker seg i varme strøk. Han tviler på at den vil komme seg lenger opp en Trøndelag.

Geithams og vanlig veps

Denne geithamsen ble funnet i Østfold og er rundt 3 cm. Til høyre er en vanlig veps.

Foto: Kai Lier

– Det har vært rekordår både i fjor og i år. Vi får helt utrolig mange meldinger. Folk legger merke til insekter når de blir så store og fryktinngytende.

Han beskriver vepsen som «et skikkelig rovdyr», og sier at den spiser opp andre irriterende smådyr. Den har gode egenskaper når det kommer til blomsterliv, i likhet med bier.

Misforståelser

Zoolog og forsker ved UiA, Roar Solheim, sier han også har fått mange spørsmål om veps i år, spesielt om den beryktede geithamsen.

Roar Solheim

Solheim er førstekonservator i zoologi ved Agder naturmuseum.

Foto: Roar Solheim

– Jeg har fått spørsmål om geithams, men det er helst når folk ser store vepsedronninger på forsommeren at de innbiller seg at det er geithams. Geithamsen er egentlig lett å kjenne igjen på grunn av mye brunt på kroppen.

Han oppfordrer de som ser Geitehams til å ta bilde eller spare på selve vepsen. Dette kan være nyttig for forskning rundt spredningen av arten.

– Flere stikk av geithamsen kan være livsfarlig, selv ett stikk kan være farlig for barn.