NRK Meny
Normal

Venstre støtter Lastebileierforbundet

Østfold Venstre støtter Lastebileierforbundets krav om bombrikker for alle lastebiler som skal kjøre i Norge.

En nederlandsk trailer kjører på E6 ved Mortensru

Østfold Venstre vil jobbe for at alle utenlandske vogntog som kjører i Norge skal ha bombrikker.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Samferdselsdepartementet har sendt ut et forslag om obligatorisk bompengebrikke for alle tunge kjøretøy på høring. Dersom bombrikkene ikke er på plass innen 1. januar 2015, har Lastebileierforbundet varslet aksjoner.

– Vi har full forståelse for Lastebileierforbundet og vil følge opp dette i Stortinget utover høsten. Vi forstår ikke hvorfor vi skal fortsette å subsidiere utenlandske vogntog som ikke betaler for bruk av norske veier, sier Joakim Sveli, leder i Østfold Venstre.

Joakim Sveli

Leder i Østfold Venstre, Joakim Sveli, mener Norge bør kopiere bombrikke-ordningen til EU.

Foto: Privat

Erik Graarud, leder av Lastebileierforbundet i Østfold, mener bombrikker kan brukes til å avsløre om lastebilene kjører ulovlig.

Venstre har tidligere tatt opp kravet om bombrikker under den forrige regjeringen, og Sveli vil nå fortsette å jobbe for at det skal skje endringer.

Vil ikke gi bomselskapene ansvaret

Sveli mener det er mer effektivt å kopiere ordningen som allerede eksisterer i EU fremfor å legge ansvaret over på bomselskapene. Han tror de vil gi regningen til billistene som passerer bommene.

– Det er unødvendig å gi bomselskapene ansvar når vi kan få hjelp av EU. Der har nasjonale myndigheter jobbet med dette i over ti år og laget felles statlige standarder for bruk av bombrikker, sier han.

Må skaffe seg bombrikker på grensa

Sveli ønsker å etterligne ordningen fra EU hvor hver lastebil får en bombrikke som er registrert på kjøretøyet. Når kjøretøyet passerer grensa, må man kjøpe en boks som fylles på med penger og som trekkes fra etter hvert som man passerer bomstasjonene.

– Vi har allerede et kontaktpunkt med myndighetene når lastebilene må inn for å fortolle varer. Tollerne kan ha en skranke for bombrikker eller en automatisk kiosk, foreslår han.

Han påpeker at bombrikkekjøp i Østerrike fungerer bra og går fort for seg.

– Det tar ikke lang tid. Det er estimert til to minutter per registrering i Østerrike, så dette er ingen stor utfordring byråkratisk eller administrasjonsmessig, mener Sveli.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke meldt om flere uhell

    Det er ikke meldt om nye hendelser på veiene i indre Østfold de siste timene. Det sier operasjonsleder Pål-Andre Thorsby, i Follo politidistrikt. en person ble sendt til sjekk på grunn av nakkesmerter etter sammenstøt mellom to biler på Slituveien i 10-tiden, det er det eneste som er meldt inn av personskader etter at det var svært glatt på flere veier i indre Østfold i morges og i formiddag.

  • Drevne irer avslutter Månefestival

    Irske Waterboys skal avslutte Månefestivalen neste år. Bandet ble startet av Mike Scott i 1983, og har i en årrekke vært en festivalfavoritt i Norge. – Vi er superfornøyde med å ønske Waterboys velkomne til Gamlebyen, sier daglig leder Torill Frydenlund i Gamlebyen Festivaldrift AS.

    Mike Scott, The Waterboys, Kongsberg Jazzfestival 08.07.17
    Foto: Anders Nielsen / NRK