NRK Meny
Normal

Varsler ras av lønnskrav i politiet

Politiets fellesforbund mener det er stor frustrasjon i politiet som følge av en ny type lønnsforskjell som har kommet til overflaten.

Sigve Bolstad i politiets fellesforbund.

LØNNSBRÅK: Leder Sigve Bolstad i politiets fellesforbund mener det er stor frustrasjon blant politiansatte.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Situasjonen nå er at du har personer som jobber skulder ved skulder med det samme, men som har ulik lønn. Det blir helt feil, sier leder Sigve Bolstad i politiets fellesforbund.

Grunnen til forskjellene er sammenslåingen av politidistrikter over hele landet. De ulike distriktene har lønnet sine ansatte forskjellig. Nå kommer denne forskjellen tydeligere til overflaten.

– Det er en stor frustrasjon, både i Øst politidistrikt og i landet for øvrig, over de store lønnsforskjellene. Denne saken er så stor og alvorlig at den kan være med på å forringe jobben med å løse samfunnsoppdraget, sier Bolstad.

Frustrasjon

En av dem som stadig merker denne frustrasjonen, er lederen av Politiets fellesforbund i Østfold. Hans Kristian Ek mener nærheten til Oslo forklarer hvorfor de tidligere distriktene Follo og Romerike jevnt over har lønnet sine folk høyere enn i Østfold. Derfor er det en betydelig andel av de drøyt 600 ansatte fra Østfold som nå erfarer at de bør opp i lønn, mener han.

– Vi gjennomgår lønna til alle. Og nesten alle hos oss har hatt et annet lønnsnivå enn det var i Follo og Romerike, sier Ek.

De nye politidistriktene ble formelt opprettet 1. januar i år, men strukturen i de gamle distriktene lever i praksis fortsatt mange steder. Den endelige sammenslåingen skjer i løpet av 2017.

Denne uken var kravet fra 20 politiansatte i Oslo som tidligere var en del av Asker og Bærum politidistrikt oppe til vurdering hos statens lønnsutvalg. Konklusjonen derfra er fortsatt ikke klar.

– Ledelsen vil ikke bruke mer penger enn de har, og kanskje vil de heller ikke omprioritere. Vi vil at det skal skje rimelig fort for å dempe frustrasjonen. Er man ett distrikt, så er det frustrerende å tjene mindre enn en som gjør den samme jobben i det samme distriktet, sier Ek.

Han tror ledelsen i distriktet ønsker å jobbe for utjevning, men er redd det vil bli mye urolighet i organisasjonen dersom det tar lang tid.

Har ikke penger

Jon Steven Hasseldal

IKKE PENGER: Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst sier de vil utjevne lønnsforskjellene, men at det kan ta tid.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt håper å komme til enighet om veien videre for lønnsutjevningen i løpet av kort tid. Men han innrømmer at det kan ta tid å gjennomføre.

– Vi sliter med å få endene til å møtes. Så vi må ta dette gradvis og over tid og bruke lønnsoppgjørene som kommer, sier Hasseldal.

I slutten av måneden skal forslaget til felles lønnspolitikk legges frem for fagorganisasjonene.

– Vi håper å kunne jevne ut forskjellene noe når vi får lønnspolitikken på plass. I tillegg har vi lønnsoppgjøret i år som vi skal bruke for å jevne dette ut, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen under mot serielederen

    Storhamar leder 2-0 over Stjernen i eliteseriekampen i ishockey. Det første målet kom midtveis i den første perioden, mens 2-0-scoringen kom tidlig i den andre perioden.

  • Antonsen skal operere hjernesvulst

    Artisten Marianne Antonsen har fått påvist en hjernesvulst og skal opereres like over nyttår. Ifølge Se og Hør fikk hun sjokkbeskjeden fra legen to dager før hun giftet seg i sommer. – Jeg kjemper nå mitt livs kamp, sier hun til bladet.