NRK Meny
Normal

Varsler ras av lønnskrav i politiet

Politiets fellesforbund mener det er stor frustrasjon i politiet som følge av en ny type lønnsforskjell som har kommet til overflaten.

Sigve Bolstad i politiets fellesforbund.

LØNNSBRÅK: Leder Sigve Bolstad i politiets fellesforbund mener det er stor frustrasjon blant politiansatte.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Situasjonen nå er at du har personer som jobber skulder ved skulder med det samme, men som har ulik lønn. Det blir helt feil, sier leder Sigve Bolstad i politiets fellesforbund.

Grunnen til forskjellene er sammenslåingen av politidistrikter over hele landet. De ulike distriktene har lønnet sine ansatte forskjellig. Nå kommer denne forskjellen tydeligere til overflaten.

– Det er en stor frustrasjon, både i Øst politidistrikt og i landet for øvrig, over de store lønnsforskjellene. Denne saken er så stor og alvorlig at den kan være med på å forringe jobben med å løse samfunnsoppdraget, sier Bolstad.

Frustrasjon

En av dem som stadig merker denne frustrasjonen, er lederen av Politiets fellesforbund i Østfold. Hans Kristian Ek mener nærheten til Oslo forklarer hvorfor de tidligere distriktene Follo og Romerike jevnt over har lønnet sine folk høyere enn i Østfold. Derfor er det en betydelig andel av de drøyt 600 ansatte fra Østfold som nå erfarer at de bør opp i lønn, mener han.

– Vi gjennomgår lønna til alle. Og nesten alle hos oss har hatt et annet lønnsnivå enn det var i Follo og Romerike, sier Ek.

De nye politidistriktene ble formelt opprettet 1. januar i år, men strukturen i de gamle distriktene lever i praksis fortsatt mange steder. Den endelige sammenslåingen skjer i løpet av 2017.

Denne uken var kravet fra 20 politiansatte i Oslo som tidligere var en del av Asker og Bærum politidistrikt oppe til vurdering hos statens lønnsutvalg. Konklusjonen derfra er fortsatt ikke klar.

– Ledelsen vil ikke bruke mer penger enn de har, og kanskje vil de heller ikke omprioritere. Vi vil at det skal skje rimelig fort for å dempe frustrasjonen. Er man ett distrikt, så er det frustrerende å tjene mindre enn en som gjør den samme jobben i det samme distriktet, sier Ek.

Han tror ledelsen i distriktet ønsker å jobbe for utjevning, men er redd det vil bli mye urolighet i organisasjonen dersom det tar lang tid.

Har ikke penger

Jon Steven Hasseldal

IKKE PENGER: Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst sier de vil utjevne lønnsforskjellene, men at det kan ta tid.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt håper å komme til enighet om veien videre for lønnsutjevningen i løpet av kort tid. Men han innrømmer at det kan ta tid å gjennomføre.

– Vi sliter med å få endene til å møtes. Så vi må ta dette gradvis og over tid og bruke lønnsoppgjørene som kommer, sier Hasseldal.

I slutten av måneden skal forslaget til felles lønnspolitikk legges frem for fagorganisasjonene.

– Vi håper å kunne jevne ut forskjellene noe når vi får lønnspolitikken på plass. I tillegg har vi lønnsoppgjøret i år som vi skal bruke for å jevne dette ut, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.