Hopp til innhold

En formidabel vårrengjøring for feiebilene

Den snørike vinteren har gjort at kommunene har brukt usedvanlig mye sand på veiene. Vårrengjøringen kan vare til helt utpå sommeren.

Nærbilde av feiebil.

Det er mye sand på veiene i Østfold etter den usedvanlig snørike vinteren. Bare i Halden brukte de 170 tonn strøsand på én dag. Feiebilene kommer til å holde på til et godt stykke utpå sommeren.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Fredrikstad kommune har brukt rundt 3.220 tonn med saltet sand, 1.100 tonn shingel og 1.650 tonn med salt på veiene i vinter.

– Saltet har nok smeltet og rent vekk med regnvannet, resten må vi feie opp, sier veisjefen i Fredrikstad kommune, Kristin Greaker Carlsson.

Hun legger til at de 3.220 tonnene er dobbelt så mye som ble brukt vinteren 21/22.

Veisjefen i Fredrikstad kommune står foran et snødeponi.

Vegsjefen i Fredrikstad kommune, Kristin Greaker Carlsson. Målet er som alltid å bli ferdig med å feie sentrumsgatene før 17. mai.

Foto: Tomas Berger / NRK

Feiejobben er allerede i gang i Plankebyen, hjulpet av nye, små feiemaskiner som kommer enkelt opp på fortau. De gjør deler av jobben raskere og grundigere.

  • Snø førte til fullstendig kaos på E18 i Marker i november. Biler og vogntog stod bom fast i mange timer. Men kommunen fikk aldri beskjed.

– Vi har allerede fått feiet ganske mye på Kråkerøy nord, og en del i Fredrikstad sentrum. Vi skal gjennom alle sentrumsgatene før 17. mai. Det er målet hvert år. Og så fortsetter vi på boliggatene utenfor sentrum etterpå.

Les også Sto køfast på E18 i over 8 timer: Her fikk den svenske familien overnatte i Ørje

familie og hytte

Brukte rekordmye sand

I Halden kommune snakker de om «manns minne» når de beskriver hvor mye de måtte strø for å holde vinterveiene kjørbare. Nå skal alt dette vekk, og det vil ta tid.

Irene Susan Østnes er fagleder for idrett, gater og vei i Halden kommune, og sier det har vært en vinter de ikke har sett maken til på mange år.

– Jeg har vært ansatt i kommunen siden 2011, og kan ikke huske at det har vært strødd så mye noen gang. En helg gikk det 170 tonn sand, bare på én lørdag.

Irene Østnes

Irene Susan Østnes i Halden kommune er en av de med ansvar for å fjerne flere tusen tonn strøsand og annet avfall fra veiene i Østfold utover våren.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Totalt har det gått med 2.165 tonn med saltblandet sand og singel, og 643 tonn salt, ifølge Halden kommunes egne tall. Det er selvfølgelig nå godt blandet med løv, jord, sneiper, snus, hundebæsj og alt annet som folk og dyr selv har kvittet seg med gatelangs.

I andre østfoldkommuner er situasjonen stort sett den samme. Et kjapt anslag fra Indre Østfolds driftsleder for veiene, Glenn Thomas Filtvedt, er at de har brukt 1.800 tonn mer strøsand denne vinteren enn de gjorde den forrige vintersesong.

Les også Snødeponi i Fredrikstad flommer over av søppel

Snødeponi i Fredrikstad fylt med søppel.

Og det begynner å bli tydelig hva vedlikeholdet av veier i vinter har kostet.

– Per nå ligger vi nok på nærmere 5 millioner kroner brukt fra januar og ut mars, sier Filtvedt.

– Vi har ikke fått inn alle tall enda, men sett opp mot januar til og med mars forrige år, så blir denne vinteren fort 40–45 prosent dyrere.

Feiebil på Kråkerøy i Fredrikstad.

En feiebil fjerner sand fra veiene i et boligfelt på Kråkerøy i Fredrikstad.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen/NRK

Vårpuss til langt utpå sommeren

I Halden er det ikke mulig for Østnes å sette en dato for når vårrengjøringen kan være gjort.

– Jeg vet ikke, for å være helt ærlig. De er kjempeflinke de som er ute og kjører, og det går unna. Heldigvis fikk vi startet feiingen tidlig i år. Men sopebilen er ikke ferdig før ute på sommeren. Grovfeiingen håper jeg vi får gjort før sommeren.

– Og så sier meteorologen at det skal snø igjen denne uka?

– Vi fikk et lite snøfall her for ikke så lenge siden, det medførte ingen problemer for oss. Så vi strør ikke noe mer nå.

  • Det er ikke bare på veiene at vårrengjøringen er i full gang. Båtfolket trosset vær og vind i påsken for å bli klare til båtsesongen.