NRK Meny
Normal

– Målet om færre kommuner vil avgjøre valget

Hvilke kommuner som skal slås sammen blir det store spørsmålet i valget til høsten, mener flere ordførere NRK har vært i kontakt med.

Skjærhalden

SAMMEN ELLER ALENE: Hvorvidt Hvaler skal stå alene eller bli slått sammen med Fredrikstad, vil bli valgkampsak, mener ordføreren på Hvaler.

Foto: Rainer Prang

Til våren kommer Stortingsmeldingen som forteller hvilke oppgaver kommunene skal ha i fremtiden. Etter det kan kommuner vedta sammenslåing umiddelbart, og få det godkjent året etter. Skjer ikke det, blir det nye muligheter i 2016, før regjeringen kommer med sitt forslag til en helt ny kommunestruktur i 2017.

Ordførere rundt om i Østfold er entydige på at det er kommunereformen og regjeringens klare mål om å redusere antall kommuner i den kommende perioden som blir den avgjørende saken i valget til høsten.

For Hvaler kommune er alternativet bare å slå seg sammen Fredrikstad. Det frister ikke ordfører Eivind Norman Borge, men han ser at saken blir avgjørende i valget.

– Ut fra signalene ute i Hvaler-samfunnet tror jeg det vil ha en veldig stor betydning for valgresultatet.

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

VALG: Ordfører på Hvaler, Eivind Norman Borge, tror kommunesammenslåing blir årets valgkampsak.

Foto: Pål Andersen / NRK

Han peker på at hans kommune leverer tjenester som ligger på høyeste nivå, målt i en kommunal rangering fra Telemarksforskning. På den havner Fredrikstad godt under middels.

– Spydebergingene er klare

For elleve år siden sa folk i Spydeberg et rungende nei i en folkeavsteming til å slå seg sammen med Hobøl. Nå holder kommunen på med en omfattende kartlegging av hva det vil bety å slå seg sammen med en eller flere av ni omliggende kommuner, også i Akershus.

KrF-ordfører Knut Espeland mener situasjonen nå er en helt annen enn da.

Leder for regionrådet i indre Østfold, Knut Espeland

HAR SNUDD: For elleve år siden sa Spydeberg nei til sammenslåing, nå har de en omfattende kartlegging forteller ordfører Knut Espeland.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Jeg tror innbyggerne er klare for å få en gjennomgang som objektivt viser hvilken betydning det vil ha å slå seg sammen med andre kommuner. Så er det jo nå en stor regjeringsstyrt reform som ligger bak.

Våler i dialog

Også den senterpartistyrte landkommunen Våler gjør vurderinger av hva en sammenslåing vil medføre for innbyggerne og tjenestene de vil få. Selv om ordfører Reidar Kaabel helst vil styre kommunen som i dag, ser han at saken vil bli helt avgjørende når folk går til stemmeurnene i september.

– Det er jo en veldig stor reform. Derfor vil det være naturlig at det vil være det viktigste temaet i valgkampen, for det innebærer nesten alt, sier Kaabbel.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet: – Sjekk hytta di

    Det har vært innbrudd i en hyttegarasje ved Glennetangen i Skiptvet. En ATV er borte. Politiet oppfordrer andre hytteeiere i området til å sjekke om noe er stjålet fra deres eiendommer, melder Smaalenenes Avis.

  • Tredje strake tap for Moss FK

    Moss tapte 0-1 mot Asker i dag, og gikk dermed på sitt tredje strake tap i sesongoppkjøringen. Moss står med totalt to seire, to uavgjort og fire tap så langt i sesongoppkjøringen.