NRK Meny
Normal

Nå kan du lage din egen drømmekommune på nett

KOMMUNALDEPARTEMENTET (NRK): Regjeringen vil at dagens 428 norske kommuner skal bli langt færre. Nå kan du selv sjekke om det lønner seg å slå seg sammen med nabokommunen.

Nykommune.no

På nykommune.no kan du se hvilke konsekvenser det får dersom kommunene slår seg sammen. Tjenesten ble lansert torsdag.

Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner lanserer tjenesten som skal overbevise folk om at kommunesammenslåing er bra.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Torsdag lanserte regjeringen et splitter nytt nettverktøy som kommunene skal bruke for å komme videre i prosessen med å slå seg sammen.

Men verktøyet er også åpent for deg og meg.

Sjekk ut tjenesten her: Nykommune.no (ekstern lenke)

Regjeringen presenterer prosjektet slik:

  • Veilederen «Veien til en ny kommune» skal gi kommunene nyttige tips.
  • På nettstedet nykommune.no kan man se beregnede effekter på folketall, kommuneøkonomien og hvordan velferdstjenestene vil utvikle seg dersom kommuner slår seg sammen.

– Nykommune.no er et interessant verktøy for folk flest. Her kan man gå inn og se hva som skjer dersom Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø, Siljan og Drangedal slår seg sammen, sier Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Dette verktøyet er virkelig interessant for folk flest. Jeg tror at det vil bidra til mer diskusjon blant våre innbyggere

Jan Tore Sanner, Kommunal- og moderniseringsminister
Befolkning og demografi

Hva skjer med folketallet og forventet utvikling dersom kommunene Moss og Råde slår seg sammen? Sjekk selv ved å bruke lenken høyere opp i artikkelen.

Tjenesten viser for eksempel forventet utvikling i folketall 25 år frem i tid, forventet utvikling i sysselsatte i barnehager og skoler, privat og offentlig sysselsetting og driftsresultat og lånegjeld i kommunene.

Alt endres avhengig av hvilke kommuner som slår seg sammen.

– Håper å nå ungdommen

Sanner sier at han håper at nettsiden kan være en måte å få ungdom til å engasjere seg i kommunereformen på.

– Det er ungdommen kommunereformen handler om. Vi snakker nå om hvordan kommunene skal utvikle seg frem mot 2040, slik at dette er en reform for ungdom. Reformen påvirker det arbeidsmarkedet de skal inn i, og de velferdstjenestene de etterhvert får behov for, sier Kommunalministeren.

– Tror du at dette kan være et verktøy som kan bidra til å øke velviljen til å få gjennomført slike kommunesammenslåinger?

Aldersgrupper

20 år frem i tid vil det være færre yrkesaktive bak hver pensjonist. Kommunesammenslåinger kan endre dette forholdstallet.

– Allerede før vi offisielt startet arbeidet med kommunereformen, så hadde 200 kommuner startet nabopraten. Det forteller meg at kommunereformen er overmoden, sier Sanner.

– Selvsagt er det mange som setter spørsmålstegn og kan være kritiske. Tjenesten vil bidra til at mange får svar på de spørsmålene man har, sier statsråden.

Sysselsetting

Privat og offentlig sysselsetting, og utviklingen i antall årsverk i barnehage, skole og pleie og omsorg er andre ting nettsiden søker å gi svar på.

Han vil ikke svare på spørsmålet om hvor mange kommuner han mener det bør være i Norge.

– Det er ikke antallet som er det viktige, men hvilke tjenester innbyggerne får, sier han.

nykommune.no kan du selv prøve å slå sammen kommuner, og se hvilke konsekvenser det kan få.

Kommuneøkonomi

Hva skjer med kommuneøkonomien dersom tre kommuner slår seg sammen til en? Det er blant svarene nykommune.no prøver å gi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger