Hopp til innhold

Uniol: - Et skritt i riktig retning

Men tviler på om regjeringens forslag om å utvide markedet for biodiesel er nok til å trekke permitteringsvarselet til de ansatte.

Uniol i Fredrikstad

Uniols ledelse er fornøyd med at det nå har kommet frem forslag som utvider markedet for biodiesel i Norge.

Foto: Lars Håkon Pedersen

Regjeringen tar sikte på å øke markedet for biodiesel ved å trappe opp den påkrevde andelen av biodiesel i vanlig diesel.

Først skal andelen økes fra 2,5 til 3,5 prosent på nyåret og så til 5 prosent fra januar 2011.

- Bra med utvidet marked

Konstituert administrerende direktør i Uniol, Thore Eilertsen, betegner forslaget som meget interessant.

- Ja, det må jeg si at det er i aller høyeste grad. Når man nå øker omsetningspåbudet, forsiktig i første omgang og senere noe mer, sørger man for at volumet i markedet på innblanding av biodiesel opprettholdes, så vi må vel slå fast at det er et skritt i riktig retning, sier Eilertsen.

Les også: Løpet kjørt for avgift på biodiesel

Les også: Biodiesel-press på de rødgrønne

- Ikke tilstrekkelig

Styreleder i Uniol, Øystein Haslum, er imidlertid ikke sikker på om signalene kommer til å endre beslutningen om å permittere de ansatte i Fredrikstad.

- Jeg vil ikke forskuttere styrets og investorenes avgjørelse. Men min foreløpige vurdering er at dette ikke er nok til å trekke permitteringsvarselet til de ansatte, sier Haslum til NTB.

- Beklagelig at markedet for ren biodiesel forsvinner

Thore Eilertsen sier at Uniol hadde ønsket en mer offensiv satsing fra norske myndigheter.

- Det vi må gjøre nå er å vurdere totalsituasjonen. Vi er glad for de forslagene som nå siver ut, men det er verdt å si at det er en bekymring vi også har hatt som ikke ivaretas av det som nå ligger på bordet nå, og det er markedet for hundre prosent biodiesel. Der er det slik at med avgifter forsvinner markedet for ren biodiesel til bruk hos store forbrukere, av typen Posten og store transportselskaper. Vi tror det hadde vært et veldig interessant marked for Uniol å være i også, og vi ser med stor bekymring på at det markedet vil forsvinne, sier Eilertsen.

Les også: Bellona: - Saksøk regjeringen

Les også: Biodieselprodusent vil ikke gi opp

Nytt styremøte på fredag

Han mener det er for tidlig å si noe om hva Uniol kommer til å foreta seg. Det får vente til etter Stortingets budsjettbehandling på torsdag.

- Vi regner med at støvet har lagt seg fredag morgen, og da skal vi ha et nytt styremøte i Uniol hvor vi vil vurdere hvordan saken står da, sier Eilertsen.

Da kan fremtiden til 16 ansatte bli avklart.

Les også: - Solheim avslørt som miljøpopulist

Les også: Permitterer etter avgiftssjokk