NRK Meny
Normal

Biodieselprodusent vil ikke gi opp

Biodiesel-produsenten Uniol i Fredrikstad har sendt permitteringsvarsel til tjue ansatte, men håper fortsatt biodieselavgift ikke kommer.

Uniol i Fredrikstad
Foto: Lars Håkon Pedersen

Søndag bekreftet finansminister Sigbjørn Johnsen at biodiesel blir dyrere neste år.

Les også:

- Har ikke gitt opp

Styreleder i Uniol, Øystein Haslum, er likevel fortsatt optimist. - Vi har ikke gitt opp helt, sier han.

- Vi forstår det slik at det er Stortinget som skal beslutte dette når de vedtar statsbudsjettet og at dette først da blir avklart når finanskomiteen skal avgi sin innstilling i slutten av kommende uke, sier Haslum.

- Forbruket vil gå ned

Biodiesel er basert på rapsolje og har hatt avgiftsfritak for å gjøre det mer lønnsomt for oljeselskapene å blande det inn i dieselen som selges fra pumpene.

Statoil blander i dag inn sju prosent biodiesel, som er mer enn kravet fra myndighetene. Kommer avgiften, taper biodieselen, sier Øystein Haslum.

- Når man legger på denne avgiften, så blir biodiesel dyrere enn vanlig diesel og forbruket vil gå ned, sier Haslum.

Avhengig av avgiftsfritak

Fabrikken med 20 ansatte på Øra i Fredrikstad er avhengig av avgiftsfritak for å kunne fortsette driften.

- Hvis Stortinget vedtar det regjeringen har foreslått, så er vi i en situasjon hvor vi mangler kapital til å drive selskapet og virksomheten videre. Det er vansklig å se hvordan vi skal innhente denne kapitalen med de rammevilkårene sin vi da får, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pågrepet på brannsted

    En mann ble pågrepet av politiet ved bygården som brant på Mysen i natt, skriver Smaalenenes Avis. Åtte personer som bodde i gården, måtte evakueres, men ingen ble alvorlig skadd.
    Politiet skal undersøke om mannen har noe med brannen å gjøre, men ønsker ikke å gi flere opplysninger før senere i formiddag.

  • Kemner mener oppsigelsen er ulovlig

    Kemner i Halden, Berit Stangeland mener oppsigelsen av henne er både usaklig og ulovlig. Overfor NRK ønsker hun foreløpig ikke å utdype hvorfor, men har engasjert advokat.
    I slutten av juni sendte Halden kommune oppsigelse av Stangeland, men overfor Halden Arbeiderblad ønsket de ikke å kommentere saken. For et halvt år siden sendte ansatte et varsel om kemneren hvor de blant annet hevdet at kommune har blitt et fristed for svart arbeid. Til NRK sier Stangeland at hun har en velfungerende kontrollavdeling med dyktige kontrollører.