NRK Meny
Normal

Biodieselprodusent vil ikke gi opp

Biodiesel-produsenten Uniol i Fredrikstad har sendt permitteringsvarsel til tjue ansatte, men håper fortsatt biodieselavgift ikke kommer.

Uniol i Fredrikstad
Foto: Lars Håkon Pedersen

Søndag bekreftet finansminister Sigbjørn Johnsen at biodiesel blir dyrere neste år.

Les også:

- Har ikke gitt opp

Styreleder i Uniol, Øystein Haslum, er likevel fortsatt optimist. - Vi har ikke gitt opp helt, sier han.

- Vi forstår det slik at det er Stortinget som skal beslutte dette når de vedtar statsbudsjettet og at dette først da blir avklart når finanskomiteen skal avgi sin innstilling i slutten av kommende uke, sier Haslum.

- Forbruket vil gå ned

Biodiesel er basert på rapsolje og har hatt avgiftsfritak for å gjøre det mer lønnsomt for oljeselskapene å blande det inn i dieselen som selges fra pumpene.

Statoil blander i dag inn sju prosent biodiesel, som er mer enn kravet fra myndighetene. Kommer avgiften, taper biodieselen, sier Øystein Haslum.

- Når man legger på denne avgiften, så blir biodiesel dyrere enn vanlig diesel og forbruket vil gå ned, sier Haslum.

Avhengig av avgiftsfritak

Fabrikken med 20 ansatte på Øra i Fredrikstad er avhengig av avgiftsfritak for å kunne fortsette driften.

- Hvis Stortinget vedtar det regjeringen har foreslått, så er vi i en situasjon hvor vi mangler kapital til å drive selskapet og virksomheten videre. Det er vansklig å se hvordan vi skal innhente denne kapitalen med de rammevilkårene sin vi da får, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Får ikke ta med lastebilen hjem

    Kommunestyret i Skiptvet vedtok i går å forby parkering av lastebiler i boligområder i Meieribyen. Forslaget ble vedtatt mot Høyres og Frps stemmer. Flere beboere har klaget på at lastebiler og trekkvogner står parkert, noe flertallet mener gjør veiene mindre sikre og fremkommelige.

    Trafikkskilt forbudt for lastebiler og trekkvogner
    Foto: Statens vegvesen/Wikimedia commons