Hopp til innhold

Bellona: - Saksøk regjeringen

Leder i Bellona, Fredric Hauge, mener biodieselprodusenten UNIOL i Fredrikstad bør saksøke regjeringen.

Biodieselanlegget til UNIOL i Fredrikstad

Det flunkende nye biodieselanlegget UNIOL i Fredrikstad åpnet i sommer. Nå tror Bellona-leder Frederic Hauge det ser svart ut for bedriftens fremtid.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Hauge sier den nyåpnede biodieselfabrikken umulig kan overleve med Arbeiderpartiets beslutning om å legge avgift på biodiesel.

Bellona-leder Frederic Hauge

Frederic Hauge er svært provosert over regjeringens håndtering av biodieselsaken.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten, Jan-Morten Bjørnbakk, Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

- Jeg blir provosert på vegne av biodieselprodusentene i Norge, sier Hauge.

- Ufint

I sommer ble Uniol åpnet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). Det flunkende nye produksjonsanlegget i Fredrikstad hadde en prislapp på 350 millioner kroner, og er landets eneste anlegg for produksjon av biodiesel.

Les: Norges første biodieselanlegg

Bare få måneder etter åpningen varsler bedriften permitteringer etter at alt nå tyder på at biodieselavgiften blir banket gjennom i forbindelse med statsbudsjettet.

Les: Permitterer etter avgiftssjokk

- De som har investert i Uniol og andre bedrifter bør forlange en unnskyldning fra regjeringen. Jeg synes dette er uhørt. Jeg synes Arbeiderpartiet har brukt en ufin og redelig argumentasjon, og det blir en trist dag på søndag når styret skal ha styremøte der, sier Hauge.

- Ikke mulig

Bellona-lederen tror det nå vil bli kroken på døra for UNIOL.

- Ja, det tror jeg. Jeg tror ikke det er mulig å selge fornuftig produsert biodiesel på et av verdens mest moderne anlegg, til en pris som er 2 eller 2,50 kroner mer enn vanlig diesel ved pumpen. Det tror jeg ikke, sier Hauge.

- Ser stygt ut

Administrerende direktør i UNIOL, Thore Eilertsen, deler Hauges frustrasjon. Han mener likevel det er for tidlig å ta stilling til noe eventuelt søksmål.

Fortsatt er målet å redde bedriften. - Det ser stygt ut. Det innrømmer jeg. Men det er altfor tidlig å si noe fordi vi ikke har det endelige utfallet av avgiftssaken på bordet ennå, sier Eilertsen.

Les også: Biodieselprodusent vil ikke gi opp