– Jeg synes det er synd at vi fortsatt må kjempe for ytringsfriheten, sier Emilie Ovnerud.
Hun er fylkesleder i Viken Unge Venstre.
Under tirsdagens skoledebatt på Glemmen videregående skole i Fredrikstad, skal ungdomspartiet ha blitt bedt om å fjerne flygeblader fra standen sin.
Grunnen? De inneholdt budskap om legalisering av cannabis.
Legalisering av cannabis er en av Unge Venstres politiske hovedsaker.
Her er en utgave av flygebladene ungdomspartiet sier de ble bedt om å fjerne:
– Ba ham ta ned flygebladene
Like etter skoledebatten startet, skal en ansatt ha gått bort til standen til Unge Venstre.
– Noe av det første som skjer mens jeg sitter i debatt, er at min partifelle på standen blir møtt av en ansatt på skolen som ba ham ta ned den politiske informasjonen med «legalize it» på, sier fylkeslederen.
Representanten som sto på standen nektet å fjerne flygebladene. Da gikk den ansatte bort for å ta en telefon, ifølge Ovnerud.
Unge Venstre fortsatte deretter valgkampen med de omdiskuterte flygebladene. Den ansatte så de aldri noe mer til.
Rektor tillot kampanjen
– Jeg er ikke kjent med hva som skjedde ute på selve valgtorget, men jeg fikk spørsmål om materialet de hadde på standen var innenfor.
Det sier konstituert rektor ved Glemmen videregående skole Cathrine Monsen. Hun ble spurt flere ganger i løpet av dagen om legaliseringskampanjen til Unge Venstre var noe de kunne tillate.
– Da svarte jeg at de har sin fulle rett til å fronte den, som følge av ytringsfriheten, sier rektoren.
Ovnerud i Unge Venstre tok senere kontakt med skolens valgansvarlige, som deretter tok kontakt med den ansatte som skal ha bedt dem om å fjerne flygebladene.
– Det er kudos til skolen for at de gjør noe med det. Jeg skulle bare ønske at dette ikke skjedde i utgangspunktet, sier Ovnerud.
NRK har vært i kontakt med skolens valgansvarlig. Hun sier det er rektor som må uttale seg om saken.
Stor motstand i 2019
Unge Venstre har opplevd lignende hendelser flere ganger tidligere. Da kampanjen ble lansert i 2019, møtte partiet motstand fra flere hold.
– Det har blitt en vanesak, sier Ovnerud.
I Tromsø fjernet en lærer en plakat med legaliseringsbudskap. Da svarte alle ungdomspartiene med å forlate debatten i protest.
På Sørlandet mente politiet at Unge Venstres kampanje kunne føre til at sårbare barn tok feil valg. De møtte senere motstand fra politidirektør Benedicte Bjørnland:
– Unge Venstre ytrer helt legitime budskap i en viktig politisk debatt på en viktig arena for ungdomspolitikk, sa politidirektøren.
Samme år sa også daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) at fylkeskommunene ikke har mulighet til å hindre legaliseringskampanjen til Unge Venstre.
– Skolevalg er en del av demokratiopplæringen. Der står partiene fritt til å fremme de sakene og synspunktene de ønsker. Fylkeskommunene har ikke grunnlag for å hindre Unge Venstre i å fremføre sine synspunkter.