NRK Meny
Normal

Uavhengig av tungolje

Borregaards nye naturgassanlegg ved fabrikkanlegget i Sarpsborg er nå i full drift og gjør selskapet uavhengig av tungolje.

LNG-anlegget ved Borregaard

UTEN OLJE I KULDA. Nytt LNG-anlegg er nå i full drift. Slutt på bruk av tungolje ved Borregaard innebærer blant annet store miljøforbedringer når det gjelder utslipp til luft.

Foto: Borregaard

Borregaard har de siste 13 årene jobbet etter en energistrategi med mål å erstatte bruk av tungolje med mer klima- og miljøvennlige energikilder. Selskapet er nå inne i siste og avsluttende del av prosjektet.

- Dette er en milepæl for Borregaards arbeid med å gjøre vår produksjon i Sarpsborg grønnere.

Det er en glede å konstatere at vårt siste tilskudd i energiforsyningen i betydelig grad reduserer både klimagassutslipp og andre utslipp til luft, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i Borregaard i en pressemelding.

Les også:

LNG-anlegget ved Borregaard

KUTTER 90 PROSENT NOx. LNG-driften bidrar til at NOx-utslippet reduseres med hele 90 prosent, svoveldioksid (SO2) og støvutslipp nærmest elimineres og CO2-utslippet reduseres med 25 prosent ved fabrikken i Sarpsborg.

Foto: Borregaard

Betydelig miljøforbedring

Borregaard dekker i dag sitt konstante energibehov med grønne kilder som energigjenvinning fra avfall, bioenergi og vannkraft. I perioder med mye kulde eller ekstra energikrevende produksjon, er det behov for mer energi enn vanlig.

I disse periodene har Borregaard, frem til i dag, benyttet tungolje for produksjon av damp. Denne tungoljen er nå erstattet med naturgass (LNG - Liquid Natural Gas – naturgass i væskeform).

Bruk av naturgass gir betydelige miljøforbedringer når det gjelder utslipp til luft, sammenlignet med tungolje.

Les også:

Kutter NOx og CO2

NOx-utslippet reduseres med hele 90 prosent, svoveldioksid (SO2) og støvutslipp nærmest elimineres og CO2-utslippet reduseres med 25 prosent.

Det er totalt bevilget 117 millioner kroner til multibrenselkjelen. 36,8 millioner kroner av disse har Borregaard fått tilsagn om i støtte fra Næringslivets NOx-fond på grunn av utslippsreduksjoner som oppnås.

Borregaards største anlegg er i Sarpsborg, men virksomheten har en rekke fabrikker og salgskontorer i Europa, Asia, Amerika og Afrika. Borregaard har totalt ca 1050 ansatte i 16 land.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.

 • Skjebnemøte for sykehusdirektør

  Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

  Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

  Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold