NRK Meny
Normal

30 millioner i forskningsmidler

Borregaard har fått 30 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådets øremerkede midler til treforedling.

Borregaard, Sarpsborg

STORE PÅ FORSKNING. Borregaard bruker over 120 millioner kroner årlig til forskning og utvikling.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Støtten fra Forskningsrådet er en anerkjennelse til forsknings- og utviklingsarbeidet Borregaard har gjort så langt, og et positivt signal om fortsatt satsing på innovasjon innen treforedling i Norge, sier administrerende direktør Per A. Sørlie.

Midlene kommer fra Brukerstyrt Innovasjonsarena (BIA), som er Forskningsrådets program for innovasjon i næringslivet.

Les også:

- Stort potensial

Borregaard leverte inn tre søknader om støtte til innovasjonsprosjekter innen henholdsvis ligninprodukter til bruk i betong, mikrofibrillær cellulose og nye spesialcelluloseprodukter.

– Borregaard skisserte gode prosjekter i sine søknader. De viser høy innovasjonsgrad og stort verdiskapingspotensial.

Gjennom denne støtten kan vi bidra til å skape nye og innovative produkter og produksjonsprosesser, samt skape større verdier i treforedlingsindustrien, sier Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør i Forskningsrådet.Forskningssenter med 70 ansatte

Borregaard ved Sarpsfoss

ERSTATTE OLJEBASERTE PRODUKTER. Ved bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol som kan erstatte oljebaserte produkter.

Foto: Rainer Prang / NRK

Borregaard bruker over 120 millioner kroner årlig til forskning og utvikling og har et eget forskningssenter med 70 ansatte innen ulike kjemiske disipliner i Sarpsborg.

Rundt 15 prosent av selskapets omsetning kommer fra nye produkter som ikke eksisterte for fem år siden.

Blant annet kunne Borregaard Fabrikker i Sarpsborg og Manstad Kjøtt i Onsøy presentere sin "tømmer-pølse", som de to ebdriftene hadde hatt et utviklingsarbeid gående rundt i to år, da det ble presentert for media.

Prosjektet dreier seg om bruk av trefiber i pølse, og kan være gode nyheter for mange norske kjøttbedrifter.

På topp i verdenssammenheng

Borregaard er verdens mest avanserte bioraffineri.

Ved bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol som kan erstatte oljebaserte produkter.

Selskapet har 1100 ansatte fordelt på fabrikker og salgskontorer i 17 land i Europa, USA, Asia og Afrika.

Borregaard har også sterke posisjoner innen tilsetningsstoffer og finkjemikalier.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Starter interkommunalt havneselskap

    I dag bestemte kommunene i Nedre Glomma-regionen å slå seg sammen til et interkommunalt havneselskap. Avtalen ble undertegnet i dag og vil starte opp etter nyttår. Både Sarpsborg og Hvaler ser store fordeler med et samarbeid med Borg havn i Fredrikstad. Sammenslåingen vil også kunne merkes for de med fritidsbåter, forteller styreleder Siri Martinsen

  • Verner skogsområder

    Regjeringen har i dag verna 49 nye skogsområde i ti fylker. To av områdene er i Østfold, begge disse i Halden. Dette gjelder Svantjern naturreservat og Vestfjella naturreservat som får utvidet verneområde. Områdene inngår i arbeidet med frivillig vern av privateid skog.