Hopp til innhold

Designer morgendagens bioraffineri

Dyremøkk og skogsavfall blir fremtidens kjemikalier for industrien. Borregaard i internasjonalt EU-prosjekt som skal fylle gapet mellom landbruk og kjemisk industri.

Borregaard, Sarpsborg

Borregaard har sikret seg betydelige midler fra EU til to prosjekter. Det ene prosjektet har fått navnet EuroBioRef og er koordinert fra Universitetet i Lille, Frankrike. Prosjektet har 28 partnere der det skal forskes på å utvikle metoder for å lage kjemikalier fra biomasse. Det andre prosjektet Borregaard har fått midler til, Suprabio, dreier seg om bioraffineriprosesser fra biomasse til en rad av produkter- et prosjekt med 16 internasjonale partnere.

Foto: Rainer Prang / NRK

1. mars 2010 gikk startskuddet for det internasjonale forskningsprosjektet EuroBioRef støttet av EUs syvende rammeprogram for forskning og utvikling.

Borregaard i Sarpsborg er én av 28 internasjonale partnere og har fått bevilget 2,9 millioner Euro til utvikling av bioraffinerikonseptet.

- Prosjektet gir en unik mulighet til å fylle gapet mellom landbruk og kjemisk industri. Poenget er å få biomasse kommersielt levedyktig gjennom innovativ teknologi og dermed oppnå en bærekraftig bio-økonomi i Europa som kan konkurrere med de største internasjonale aktørene, sier prosjektkoordinator og professor Franck Dumeignil ved UCCS i Frankrike.

Les også:

Effektiv biokjemi

Utvikling og implementering av bioraffineriprosesser er avgjørende for å utvikle biobasert økonomi.

EuroBioRef -prosjektet skal utvikle et nytt, integrert konsept som inkluderer ulike råmaterialer (ikke-spiselige), ulike prosesser (kjemisk, biokjemisk, termisk), og ulike produkter (drivstoff til fly og kjemikalier).

Borregaard ved Sarpsfoss

Midler fra EU-prosjektet gjør Borregaard i Sarpsborg i stand til å gjennomføre forskning og bygge pilotanlegg de ellers ikke ville hatt mulighet til.

Foto: Rainer Prang / NRK

Prosjektet har som mål å sikre effektiv produksjon av drivstoff til fly og flere kjemiske produkter, i tillegg til å forbedre kostnadseffektivitet med så mye som 30 prosent.

Får bygge pilotanlegg

Borregaards rolle i EuroBioRef er å utvikle teknologi knyttet til fraksjonering av biomasse til verdifulle biomaterialer, biokjemikalier og bioetanol. Planen er å bygge et pilotanlegg i Sarpsborg.

- Prosjektet gjør oss i stand til å gjennomføre forskning og bygge pilotanlegg vi ellers ikke ville hatt mulighet til. I tillegg gir prosjektdeltakelsen oss en enorm kontaktflate inn mot potensielle kunder og partnere, samtidig som vi får innsikt i alt som foregår i forskningsprosjektene, sier Klaus Neumann, direktør for forretningsutvikling i Borregaard.

14 land deltar

EuroBioRef står for “European Multilevel Integrated Biorefinery Design for Sustainable Biomass Processing” og koordineres fra Universitetet i Lille, Frankrike.

Prosjektet har 28 partnere fra 14 ulike land som sammen skal forske seg fram til nye metoder for å lage kjemikalier fra biomasse som trær og planter, gjødsel og skogsavfall.

EuroBioRef er støttet med 23 millioner Euro fra EUs syvende rammeprogram og vil konsentrere seg om hele prosessen rundt omformingen av biomasse, fra naturen til sluttprodukter.