NRK Meny
Normal

Mann fra Halden drept i Syria

En 24 år gammel etnisk nordmann er drept i Syria. – Han var en snill og god gutt, som stilte opp for venner og familie.

Ubaydullah Hussain og haldenser på Karl Johan

Mannen fra Halden (t.v.) konverterte til islam i 2013. Her driver han misjoneringsarbeid på Karl Johan sammen med Profetens Ummah, før han reiste til Syria.

Foto: Skjermdump

Familien til den drepte mottok dødsbudskapet onsdag kveld. Det bekrefter talsmann for familien Yousef Bartho Assidiq til NRK.

Den 24 år gamle mannen som kommer fra Halden skal ha konvertert våren 2013. Etter det var han aktiv i gruppa Profetens Ummah, før han reiste til Syria høsten 2014, melder TV 2.

– Vi kommer til å savne alt det gode ved ham. Han har alltid vært en høflig pliktoppfyllende gutt som brydde seg om alle rundt seg. Det er et stort savn for meg og resten av familien. Vi opplever det som meningsløst at en norsk gutt skal dø på denne måten, sier den dreptes mor til tv-kanalen.

Minnes han som en snill gutt

Yousef Bartho Assidiq fra Just Unity har fulgt mannens familie og er hos dem torsdag kveld. Han sier at de reagerte med sjokk og vantro da de mottok dødsbudskapet.

– Det er vanskelig å ta inn over seg. De hadde selvfølgelig ønsket et annet utfall enn dette. Familien trenger tid til å prosesserer det her. De har fått støtte av familie og venner, men det er selvfølgelig en vanskelig og tung tid.

Han sier at familien vil at sønnen skal minnes som en god gutt.

– De beskriver han som en pliktoppfyllende, snill og god gutt, som alltid stilte opp for venner og familie, sier Assidiq.

Yousef Bartho Assidiq

Yousef Bartho Assidiq fra Just Unity, uttaler seg på vegne av familien. Han sier at familien er i sjokk. Foto: Odd Skjerdal.

– Vanskelig oppvekst

Mannen skal ha hatt en fortid med kriminalitet og rus. Søstrene hans har tidligere sagt at de tror han fant tilhørighet i et islamistisk miljø.

– Her ligger det en vondt fortid. Denne gutten har hatt det vanskelig i oppveksten. Det er mye som har skjedd som har ført til at han havnet der han gjorde, sier Assidiq.

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, sier til TV 2 at de ikke ønsker å kommentere saken.

Ifølge PST er rundt 15 nordmenn som har sluttet seg til IS, blitt drept i kamper i Irak og Syria.

Søstrene til 24-åringen fortalte i et intervju i oktober i fjor at de var redde for at broren ønsket å dø for Allah:

De to søstrene forteller i et intervju med NRK hvordan hverdagen er etter at lillebroren dro til Syria.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Buss og bil kolliderte

    En person er lettere skadet etter at en bil og en buss har kollidert like ved Fredrikstadbrua på Gamlebysiden. Personen var passasjer på bussen, opplyser politiet på Twitter.

  • Mulig drukningsulykke i Halden

    Nødetatene har rykket ut til Tistedal i Halden etter melding om en mulig drukningsulykke. Det er funnet en livløs mann på stedet. Helsepersonell utfører livreddende førstehjelp på vedkommende.