NRK Meny
Normal

Hjalp norsk gutt til å konvertere – nå er vennen i Syria

– Da jeg hørte at han hadde reist, ble jeg veldig lei meg, sier Marius Johansen. Han konstaterer at veien til Syria er kort for konvertitter som havner i feil miljø.

Marius Johansen kjenner konvertitten fra Halden som nylig reiste til Syria.

Marius Johansen frykter at en venn som er dratt til Syria skal ha havnet i feil miljø.

En av de siste nordmennene som har reist til Syria for å knytte seg til den Den islamske staten (IS), er en etnisk norsk konvertitt i 20-årene. Nordmannen ble muslim for ett og et halvt år siden, blant annet etter å ha snakket med Marius Johansen.

– Jeg er glad i denne personen og redd for at det verste kan skje. Jeg ber til Allah hver dag om å beskytte ham. Jeg håper at han kommer trygt hjem, sier Johansen.

Kameraten reiste til Syria for noen uker siden. Moren har tryglet sønnen om å komme tilbake til Norge.

– Jeg tenker mye på familien, det må være forferdelig for dem å gå i uvisshet og ikke vite hvordan sønnen har det. Jeg bare tenker på hvordan moren min hadde reagert hvis jeg hadde reist. Det er ikke sikkert hun hadde klart det psykisk. Det er jo en stor belastning.

Marius Johansen ber

Konverterte: – Jeg følte livet var meningsløst før jeg fant islam. Jeg følte at jeg levde for helga. Så begynte jeg å tenke på om livet også var noe mer, forteller Marius Johansen.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det er tre år siden 24 år gamle Johansen selv konverterte til islam. Det skjedde etter at han hadde møtt flere mennesker som invitere ham inn i religionen.

– Jeg følte livet var meningsløst før jeg fant islam. Jeg følte at jeg levde for helga. Så begynte jeg å tenke på om livet også var noe mer. Etter at jeg konverterte har jeg lett etter feil i islam, men det er umulig å finne feil i ekte islam. Nå er jeg blitt mer reflektert og er ikke like kjapp til å gjøre dumme ting.

– Veien til Syria er kort

Minst ti konvertitter har reist fra Norge for å knytte seg til ekstreme islamistiske grupper i Syria. Over halvparten av dem er etniske nordmenn.

Marius Johansen konstaterer at veien til Syria er kort for de som havner i feil miljø. Han mener kameraten fra Halden har blitt påvirket, men vet ikke av hvem.

Ubaydullah Hussain og haldenser på Karl Johan

Til Syria: Konvertitten fra Halden (t.v.) er en av de siste nordmennene som har reist til Syria. Her driver han misjoneringsarbeid på Karl Johan sammen med Profetens Ummah.

Foto: Skjermdump

– Jeg tror de fleste oppsøker miljøet selv, men når du først har kommet i kontakt med dem er veien til Syria kort. Det er ikke bare bare å dra til Syria på egenhånd og fikse alt selv. Det er spesielt konvertitter som får hjelp til å komme seg dit.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært i kontakt med Johansen for å høre om også han planlegger å dra til Syria.

– Men jeg var klar på at jeg ikke ville det. Det var bra at PST kontaktet meg og snakket med meg om det. Det burde de gjøre med flere. Samtidig lurer jeg på hvorfor ikke de som reiser til Israel for å krige mot palestinere blir avhørt eller sett på som potensielle terrorister.

– Ikke i tråd med islam å reise til Syria

Minst 60 nordmenn har knyttet seg til ekstreme islamistiske grupper i Syria.

De fleste nordmennene som er i Syria er knyttet til terrorgruppa IS (den islamske staten). Johansen er motstander av IS.

Marius Johansen i Halden moské

Fredagsbønn: - Jeg ber til Allah om å beskytte de som har reist og håper at de kommer trygt hjem.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Tankegangen der er at hvis man ikke støtter kalifatet til IS så er man ikke muslim. Det er ikke en islamsk tankegang og ikke riktig.

Han mener det er andre måter å bidra til å stanse Bashar al-Assad på enn å knytte seg til IS.

– På en måte forstår jeg alle brødrene som reiser, fordi man ser alle sine søsken i religionen lider i et annet land. Jeg synes også det er vanskelig å se på dem og har lyst til å hjelpe. Men det er ikke i tråd med islam å reise dit. Det finnes andre måter å hjelpe på, som for eksempel å sende penger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger