NRK Meny
Normal

Trøtt i trafikken?

Hvis du har en tendens til å sovne bak rattet, kan et svensk datasystem være nettopp det du trenger.

Mange er for dårlige bak rattet.

Hjelp til deg som sovner bak rattet

Foto: Scanpix / Scanpix

Det svenske vei- og trafikkforskningsinstituttet er nemlig i  ferd med å utvikle et datasystem som skal varsle trøtte sjåfører.

Økt risiko for trafikkulykke

Årsaken er at hver femte trafikkulykke i Sverige skyldes atsjåføren sovner. Trass i ulykkesrisikoen setter mange seg bak rattet selv om de er kjempetrøtte.

Forskningsinstituttet testet i vinter ut et system som målte bilførerens tretthet ved å følge med på personens øyne. Når øyelokkene blir for tunge, får sjåføren et varsel gjennom vibrasjoner og en talebeskjed.

Fra bane til vei

40 testførere prøvde ut datasystemet på en testbane, og nå har instituttet søkt om å få teste varslingssystemet på veien.

Dersom regjeringen sier ja, vil testingen starte til høsten.

 

NTB/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Varetektsfengslet for familievold

    En 40 år gammel mann er varetektsfengslet for fire uker. Han er siktet for familievold, brudd på kontaktforbud, besøksforbud og skadeverk. Mannen avviste i retten at han har slått barna og hevdet at ekskona hadde kontaktet ham. Men Moss tingrett mener det er overveiende sannsynlig at han har begått de straffbare handlingene.

  • Høyesterett avviste håndverker

    Høyesteretts ankeutvalg har sagt nei til anken fra en håndverker fra Moss.

    Borgarting lagmannsrett dømte mannen til to og et halvt års fengsel for grovt bedrageri. I tillegg må han betale 2,2 millioner kroner i erstatning til oppdragsgivere som hadde forhåndsbetalt ham for å gjøre renoveringsarbeider. 44-åringen har også mistet retten til å drive næringsvirksomhet de neste fem årene.