NRK Meny
Normal

Trøtt i trafikken?

Hvis du har en tendens til å sovne bak rattet, kan et svensk datasystem være nettopp det du trenger.

Mange er for dårlige bak rattet.

Hjelp til deg som sovner bak rattet

Foto: Scanpix / Scanpix

Det svenske vei- og trafikkforskningsinstituttet er nemlig i  ferd med å utvikle et datasystem som skal varsle trøtte sjåfører.

Økt risiko for trafikkulykke

Årsaken er at hver femte trafikkulykke i Sverige skyldes atsjåføren sovner. Trass i ulykkesrisikoen setter mange seg bak rattet selv om de er kjempetrøtte.

Forskningsinstituttet testet i vinter ut et system som målte bilførerens tretthet ved å følge med på personens øyne. Når øyelokkene blir for tunge, får sjåføren et varsel gjennom vibrasjoner og en talebeskjed.

Fra bane til vei

40 testførere prøvde ut datasystemet på en testbane, og nå har instituttet søkt om å få teste varslingssystemet på veien.

Dersom regjeringen sier ja, vil testingen starte til høsten.

 

NTB/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ordføreren forstår rådmannens valg

    – Jeg forstår at det er en vanskelig situasjon for rådmannen personlig, sier ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård (Ap), etter at det i dag ble kjent at rådmannen i Fredrikstad, Ole Petter Finess sier seg villig til å gå av. Rådmannen har vært i hardt vær i varslersaken og flere partier stemte før sommeren for mistillit til rådmannen. Ordføreren forstår rådmannens valg om å tre til siden.

  • Et lite stykke av«Maud»

    Prosjektleder Jan Wanggaard i «Maud Returns Home» overleverte søndag formiddag en spissbolt fra «Maud» da teamet som har hentet «Maud» fra Canada besøkte Roald Amundsens hjem på Svartskog. Den ligger nå i hans arbeidsværelse.

    Gave til Roald Amundsens hjem
    Foto: Eivind Molde / NRK