NRK Meny
Normal

Tror kommuner vil slite med å finansiere hjelp til syriske flyktninger

Folkevalgte KrF-politikere kan ikke si ja til 10.000 syriske flyktninger hvis ikke staten tar hele regningen.

Olav Moe

Leder av Østfold KrF, Olav Moe, ser ikke penger til overs i noe kommunebudsjett til å ta imot flere syriske flyktninger.

Foto: Anne Ognedal/NRK

KrFU har fremmet forslag til en omfattende resolusjon om «nasjonal dugnad for syriske flyktninger» – som trolig samler bredt i landsmøtet, skriver Vårt Land.

Men det er ikke alle i moderpartiet enig i. Blant annet leder av KrF Østfold, Olav Moe, mener det blir for dyrt for kommunene om ikke staten tar regningen.

– Jeg tror at svært mange kommuner vil ha problemer med å finansiere dette over egne budsjetter. Dette er en svært viktig sak, og det er viktig at disse folkene får den hjelpen som trengs. Da kan vi ikke være avhengig av skrantende kommuneøkonomi, sier han.

– Haster

Han mener det viktigste er å sørge for at flest mulig syriske flyktninger får hjelp, men at det høres krevende ut å ta imot så mye som 10.000 personer.

– Det sitter flere tusen i mottak allerede, som skal bosettes i kommunene, sier Moe.

– Har vi mulighet for det, tar vi gjerne imot 10.000. Men mitt primære ønske er at staten må vise ansvar, ta lederskap og sørge for at dette finansieres, så det ikke går utover mennesker som er i akutte behov og trenger hjelp.

Moe sier at partikollegaer i andre deler av landet mener det samme.

– Vi kan ikke gi et betingelsesløst ja til den resolusjonen, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland.

– Trenger ikke bli kostbart

Emil André Erstad

KrFU-leder Emil André Erstad mener det ikke bør bli kostbart å ta imot flere flyktninger.

Foto: KrFU

KrFU-leder Emil André Erstad har liten sans for pengeargumentene.

– Det er ikke norske kommuner som har problemet – det er de syriske flyktningene, sier Erstad som mener satsingen ikke behøver å bli kostbar.

– Innkvartering kan gjerne utformes med lavere krav enn vi er vant til, sier han.

Saken skal opp på landsmøtet til KrF til helgen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Autovern i veien

    Det skal ligge deler av et autovern i veibanen på E6 i Råde. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Gjenstandene ligger i sørgående kjøreretning. Det har vært et trafikkuhell der tidligere i dag.

  • Gjenstander i veibanen

    Det meldes om gjenstander i veibanen på E6 i Rygge, mellom Patterødkrysset og Årvollkrysset. Ifølge tipser er det venstre felt i retning mot Sarpsborg. Vær oppmerksom. Beredskapen er på veg for å rydde.