KrF: – Usannsynlig å ikke ta inn flere kvoteflyktninger i år

Christian Tybring-Gjedde mener Frps landsmøte forpliktet partiet til å ikke godta én eneste ekstra kvoteflyktning i 2015. – Helt usannsynlig, sier KrF, som da vil søke flertall hos andre partier.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er sikker på at Norge kommer til å ta imot flere kvoteflyktninger i 2015 enn dagens avtale tilsier.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen (Frp) fikk forsikringene han trengte fra partiledelsen om at de ikke skal godta flere kvoteflyktninger enn det som ligger i dagens avtale.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Med forståelsen om at man ikke skal ta inn en eneste ekstra kvoteflyktning trekker Oslo Frp sitt forslag.

Det er søndag og på scenen til Frps landsmøte står Frp-nestor og representant for Oslo Frp Carl I. Hagen. Han ønsker skriftlig vedtak om at partiet ikke vil tillate én eneste ekstra kvoteflyktning utover det som allerede er avtalt i 2015.

Hagen velger likevel å trekke forslaget etter forsikringer fra partiledelsen om at dette ligger implisitt i forslaget som vedtas.

Slik har også stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) forstått vedtaket.

– Vi skal ikke ta imot flere kvoteflyktninger i 2015 enn det som allerede ligger i avtalen. Dette er ikke et forhandlingsspørsmål fra Frps side. Vi kan ikke overprøve landsmøtet, og landsmøtet har vært klare på sin politikk.

Det gjør partiet til en ensom svale i spørsmålet på Stortinget.

Flertall for økning av kvoteflyktninger

Venstre har allerede gjort landsmøtevedtak om å ta imot 10 000 kvoteflyktninger over to år.

Nå går KrF langt i å si det samme.

Sammen med Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og MDG utgjør de et stort flertall for en betydelig økning i kvoteflyktninger de neste to årene.

Derfor regner Kjell Ingolf Ropstad (KrF) det som sikkert at Norge kommer til å øke inntaket uansett om Frp blir med i forhandlinger.

– Vi skal ha landsmøte til helgen, men er ganske trygg på at vi kommer til å gå inn for 10 000 kvoteflyktninger over to år, sier Ropstad og fortsetter:

– Null ekstra i 2015 er helt usannsynlig.

NRK har vært i kontakt med flere fylkesledere i KrF som bekrefter dette synet.

Dersom Frp stiller seg utenfor, er Ropstad klar på at partiet vil søke flertall hos de andre partiene.

Klar på at Frp må si nei til flere kvoteflyktninger

Christian Tybring-Gjedde ønsker ikke flere kvoteflyktninger

Christian Tybring-Gjedde (Frp) advarer partiledelsen mot å ikke ta eget landsmøte på alvor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det vil være et brudd på samarbeidsavtalen, sier Tybring-Gjedde.

Det står ikke noe i resolusjonen om en eventuell nedre grense for økning av kvoteflyktninger. Hva skjer hvis Frp i forhandlinger likevel går med på en økning i kvoteflyktninger i 2015?

– Da bryter man vedtaket vi tok på landsmøtet. I ytterste konsekvens må man da ha et ekstraordinært landsmøte for å avgjøre dette, men jeg regner med at partiledelsen forholder seg til vedtak fra landsmøtet. Hvis ikke er det liten vits i å ha et landsmøte, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Tirsdag møtes partiene på Stortinget for å diskutere kvoteflyktninger. Da har Tybring-Gjedde ett råd til eget partis representanter: Ta hensyn til at landsmøtet har forpliktet partiet til å si nei til én eneste ekstra kvoteflyktning i 2015.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger