NRK Meny
Normal

Trenerlegende i Stjernen: – På tide å få orden

FREDRIKSTAD (NRK): Torsdag skjedde det for andre gang på fire måneder: En trenerlegende signerte for et lag i Fredrikstad. Sånt blir det optimisme av.

Per-Mathias Høgmo og Bengt-Åke Gustafsson

Per-Mathias Høgmo vant OL med det norske kvinnelandslaget i 2000. Bengt-Åke Gustafsson tok det svenske landslaget til OL-gull seks år senere. Nå skal begge løfte idretten i Fredrikstad til Norgestoppen igjen.

Foto: Erik Johansen / SCANPIX/Fredrik Persson/SCANPIX

– Dette er en veldig spennende utfordring for meg å ta. Det er på tide å få orden på klubben igjen, sier Stjernens nye hovedtrener Bengt-Åke Gustafsson.

OS 2010 ICE HOCKEY

Bengt-Åke Gustafsson har vunnet både VM og OL med det svenske landslaget i ishockey. Nå har han signert for Stjernen.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / NTB scanpix

60-åringen fra Sverige har spilt over 600 kamper i NHL, blitt verdensmester to ganger og har senere hatt stor suksess som trener.

I 2006 ble han som svensk landslagssjef første trener som ledet et land til OL- og VM-gull i samme sesong, tre år etter at han ble innlemmet i International Ice Hockey Hall of Fame.

Torsdag formiddag signerte han en toårskontrakt med Stjernen.

– Dette er et langsiktig prosjekt. På sikt er målet at vi skal være med å kjempe i toppen, sier han.

Høgmo falt for engasjementet

Ansettelsen kommer drøyt fire måneder etter at Fredrikstad Fotballklubb signerte en avtale med tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

58-åringen fra Gratangen i Troms trente det norske herrelandslaget fra 2013 til 2016. Også han er olympisk mester, med det norske kvinnelandslaget i 2000.

Høgmo ny Fredrikstad trener

Per-Mathias Høgmo har ambisjoner om å bygge opp en ny kultur i Fredrikstad. Han har blant annet vunnet OL med det norske kvinnelandslaget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høgmo falt for utfordringen med å få Fredrikstad tilbake på idrettskartet.

– Det er snart 60 år siden FFK sist ble seriemestere, men de har likevel hatt forventninger i alle år. Men det er bare gøy og positivt med forventninger. Jeg lar meg fascinere av engasjementet som er i denne byen, sier han.

Høgmo beskriver Fredrikstad som en «fortsatt veldig sterk merkevare i Skandinavia».

– Det sier noe om potensialet og det trigget meg til å ta jobben. Jeg vil være med på å profesjonalisere denne klubben og svare til forventningene som er her.

Til sesongstarten i 2. divisjon mot Asker neste helg har klubben solgt over 3500 billetter. Det sier noe om hvor stort engasjement som finnes i byen.

Laster Twitter-innhold

TV2-ekspert: – Skal tradisjonelt kjempe i toppen

Fotball- og ishockeykommentator Kasper Wikestad i TV2 er ikke overrasket over at sukesstrenerne har valgt Fredrikstad, selv om resultatene har vært svake de siste årene.

– Dette er klubber som tradisjonelt sett skal være med å kjempe i toppen. Selv om de er nede med brukket rygg, så er Fredrikstad en entusiastisk by som vet å sette pris på lagene når de gjør det bra, sier han.

Wikestad understreker likevel at et stort trenernavn ikke automatisk betyr suksess.

Kasper Wikestad

TV2-ekspert Kasper Wikestad er ikke overrasket over at Fredrikstad-klubbene har tiltrukket seg store trenernavn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er lenge siden Stjernen har vært der oppe, og svenske trenere har en tendens til å undervurdere den norske ishockeyligaen. FFK er et veldig spennende prosjekt i norsk målestokk. Men de trenger en kulturendring, og da er nok Høgmo rett mann, sier han.

Stjernen måtte ut i kvalifisering for å sikre en plass i årets eliteserie. Byens fotballklubb rykket ned til 2. divisjon, etter å ha tapt for Notodden i kvalifiseringen forrige sesong.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.