NRK Meny
Normal

To restauranter stengt - så langt

Mattilsynet i Østfold skal aksjonere i tre uker. Første uke av Aksjon Rent Bord førte til to stenginger.

Mattilsynet logo
Foto: Helge Holst / NRK

De to spisestedene som ble stengt i aksjonens første uke ligger i Fredrikstad og Sarpsborg.

Alvorlige brudd

- Det var nokså alvorlige brudd på renhold på det ene stedet. På det andre stedet gikk det på varmtvannskapasiteten, opplæringen av de ansatte og på kjølerutiner, sier seksjonsleder Liv Døsen.

Restauranten i Fredrikstad, Flora Kebab og Grill, manglet varmt vann, men har nå rettet på dette og har åpnet igjen. Også restauranten i Sarpsborg har fått lov til å starte opp igjen driften etter å ha etterfulgt Mattilsynets krav.

34 av drøyt 100 serveringssteder er så langt kontrollert. Mattilsynet ser på ting som vaske- og kjøletemperaturer, opplæringen av de ansatte, og deres personlige hygiene, hvor bra bedriftens internkontroll er.  Hos fire av ti har man funnet feil av varierende grad av alvor. Nedslående og forunderlig, mener Mattilsynet.

- Overraskende

Mattilsynet pleier å finne kritikkverdige forhold under uanmeldte kontroller. Nå kan ikke bransjen påstå at Aksjon Rent bord kommer overraskende. Likevel finner altså Mattilsynet grove brudd på forskriftene, må Døsen nedslått konstatere.

-Dette er jo en forhåndsvarslet aksjon. Vi hadde vel forventet at folk hadde ryddet og vært oppmerksom på hva som kunne skje.

- Vi er noe forundret over å ha funnet såpass mye å sette fingeren på.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: