Tiltalt for uaktsomt drap på to menn

Daglig leder ved en Trøgstad-bedrift og selve bedriften er tiltalt for uaktsomt drap etter at to menn døde i en arbeidsulykke i oktober 2014.

Arbeidsulykke på Grav industrifelt i Trøgstad

En mann døde momentant da han falt fra en arbeidskurv omkring ni meter over gulvet i dette lageret i Trøgstad. Han kollega døde på sykehus ti dager senere. Daglig leder og firmaet er tiltalt for uaktsomt drap og flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Freddie Larsen

Ifølge tiltalen førte daglig leder en truck som heiste de to mennene opp i en arbeidskurv omkring ni meter over gulvet i lagerlokalet til bedriften.

Under løftet var arbeidskurven festet med stropper til en europall. Europallen var ikke festet til trucken eller låst til gaflene. Da arbeidskurven skulle senkes, vippet den av gaflene på trucken slik at de to mennene falt i gulvet. En mann døde momentant, den andre døde på sykehus ti dager senere.

– Menneskelig svikt

– Tiltalen lyder på uaktsomt drap fordi man vurderer at det er menneskelig svikt som førte til ulykken. Det ble brukt en truck som aldri skulle vært brukt til et slikt løft. Og når resultatet ble som det ble, har man funnet det riktig å ta ut denne tiltalen, sier konstituert statsadvokat Monica Krag Pettersen. Det er hun som har tatt ut tiltalen.

Strafferammen for uaktsomt drap er inntil tre års fengsel.

Arbeidsulykke på Grav industriområde i Trøgstad

Firmaet er også tiltalt, blant annet for tre brudd på Arbeidsmiljøloven. En eventuell foretaksstraff vil resultere i bøter.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

– Daglig leder er tiltalt fordi han førte trucken, og firmaet er tiltalt fordi daglig leder handlet på vegne av selskapet den dagen. Selskapet er hovedansvarlig for virksomheten og det utstyret som blir brukt. Her vurderer man det også slik at det var tilfeldig at det var daglig leder som førte trucken. Det kunne også ha vært en av de andre i selskapet, fortsetter Pettersen.

– Brøt Arbeidsmiljøloven

Den 53 år gamle daglige lederen og firmaet er også tiltalt for tre brudd på Arbeidsmiljøloven.

  • Det ble ikke gjort noen risikovurdering av arbeidsoperasjonen på forhånd. Dette anses som særlig skjerpende sett i forhold til den store risikoen for fare for liv og helse.
  • Før ulykken ble det ikke sørget for at de som brukte gaffeltruck ved firmaet, hadde dokumentert sikkerhetsopplæring og truckførerbevis.
  • Trucken var ikke konstruert og bygget for persontransport.

Krever erstatning

Forsikringsselskapet til den ene av de forulykkede har varslet erstatningskrav på 1,6 millioner kroner. Det er også åpent for at det blir lagt ned påstand om erstatning eller oppreisning for de etterlatte.

Rettssaken skal gå i Heggen og Frøland tingrett, men det er ennå ikke avgjort når saken kommer for retten.

Den daglige lederen ønsker ikke å kommentere tiltalen nå.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sikret karate-medalje Ungdoms-OL

    Annika Sælid fra Sarpsborg er sikret medalje i Ungdoms-OL i Argentina etter å ha vunnet sine tre innledende kamper. 17-åringen fra Sentrum Kampsport skal møte Negin Altooni fra Iran i semifinalen kl. 19.15

  • Utsetter fyrlyktprosjekt

    Striden om å bytte ut fyrlykter på Hvaler har ført til at prosjektet nå er lagt på is. Det skriver Fredriksstad Blad. Kystverket ønsket å bytte ut eldre fyrlykter for å bedre sikkerheten til sjøs, men styret i Ytre Hvaler nasjonalpark ønsket å bevare fyrlyktene som maritime kulturminner. Nasjonalparkstyret snudde etter hvert i saken, men Kystverket har nå utsatt prosjektet på ubestemt tid.