NRK Meny
Normal

Får forelegg for fårefôr-forklaring

Vestfold-mannen serverte en lite troverdig historie da han ble oppdaget av tollerne på Svinesund.

74 kilo fruktobakk

Tollerne fant totalt 74 kilo frukttobakk i bilen til Vestfold-mannen.

Foto: TOLLVESENET

– Føreren fortalte at han hadde vært på Nordby kjøpesenter for å handle. På utsiden hadde han funnet noen søppelsekker. Han tok dem med seg fordi han trodde de inneholdt fôr til lam, sier seksjonssjef i tolldistrikt Øst, Wenche Fredriksen.

Beslaget ble gjort etter at mannen ble stanset på Svinesund tollstasjon torsdag kveld. I bilen fant tollerne blant annet 74 kilo frukttobakk.

Wenche Fredriksen

Seksjonssjef i tolldistrikt Øst, Wenche Fredriksen, forteller at tollerne har vært borti mange spesielle smuglerhistorier.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Historien om hvordan tobakken havnet i bilen virket lite troverdig, men tollerne klarte likevel å holde maska, forteller seksjonssjef Fredriksen.

– Det er mange ulike historier. Når vi først har stoppet en bil så sjekker vi jo hva ting er. Da hjelper det ikke med denne typen historier. Vi hører mye rart, sier hun.

Mannen hadde også med seg for store mengder snus og røyk.

Ulovlig i Norge

Ifølge Rustelefonen.no er det forbudt å ta med frukttobakk inn i Norge. Forskriften om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter § 2 sier:

«Det er forbudt å produsere, føre inn i Norge, omsette eller overlate til andre nye former for tobakks- og nikotinholdige produkter.»

Frukttobakk røykes gjennom en vannpipe. Forebygging.no skriver at vannpipetobakk er vanlig tobakk som er tilsatt fruktsirup. Innholdet av nikotin varier, og hvor skadelig tobakken er avhenger av innholdet nikotin og andre skadelige stoffer. Vannpipebruken er høyest i Midtøsten ifølge nettsiden.

frukttobakk 74 kilo

Fire søppelposer og to bæreposer var fylt med frukttobakk.

Foto: TOLLVESENET

– Ble levert til politiet

For Vestfold-mannen endte historien med en tur til politiet etter at han ble tatt i tollen.

– Varene er blitt beslaglagt og mannen er levert til politiet. Der vil han få en bot, forteller Fredriksen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot medbrakt alkohol

    Det blir nå totalforbud mot medbrakt alkohol på russefester, det skriver Aftenposten. Politidirektoratet sier til avisa at både parkeringsplasser og campingområder på russetreff trenger skjenkebevilling.

  • Kjørte for fort – mistet førerkort

    En mannlig bilfører i 20-årene ble av politiet målt til å ha kjørt i 138 kilometer i timen i 90-sonen. Hendelsen skjedde på E18 ved Hærland i Eidsberg. Mannens førerkort ble beslaglagt.