NRK Meny
Normal

Sykehus fjernet friske organer

En pasient ved Sykehuset Østfold fikk fjernet livmor og eggstokker på feil grunnlag. Legen trodde hun hadde kreft, men tok feil.

Sykehuset Østfold, Fredrikstad

Sykehuset Østfold har innskjerpet rutinene etter at en kvinne fikk fjernet livmor og eggstokker fordi hun fikk en feilaktig kreftdiagnose.

Foto: Rainer Prang / NRK

En kvinne fikk påvist livmorkreft og fikk fjernet livmor og eggstokker ved Sykehuset Østfold i fjor. I etterkant av inngrepet ble det ikke funnet kreftceller i livmor og eggstokker som var fjernet.

– Det ble stillet en kreftdiagnose. Den skulle vært dobbeltsjekket, men av en eller annen grunn ble ikke det gjort, sier Jostein Vist, leder for pasientsikkerhetsutvalget for somatikk ved Sykehuset Østfold.

Feilaktig kreftdiagnose

Sykehuset Østfold har selv lagt ut melding om feilbehandlingen på sine nettsider og skriver:

«Som følge av en feilaktig stilt kreftdiagnose ble det utført omfattende kirurgi på en pasient. Avdelingen har en skriftlig rutine som beskriver at alle som får en slik diagnose for første gang, skal vurderes av to spesialister. Denne rutinen er ikke fulgt.»

Innskjerper rutiner

– Rutinen hadde man allerede, det skulle vært utført dobbeltsjekk men det ble ikke utført. Det man har gjort i ettertid er å innskjerpe rutinen, sier Vist.

Lederen for pasientsikkerhetsutvalget sier det er viktig å sørge for at alle medarbeidere løpende er orientert om at det skal utføres dobbeltsjekk ved denne type diagnoser for i størst mulig grad å sikre at diagnosen er korrekt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt etter utforkjøring

    En bilfører er politianmeldt etter at hun kjørte av veien ved E18 ved Lundeby i Eidsberg tidligere i dag. Det melder Smaalenenes Avis. Kvinnen erkjente samtidig straffskyld for uaktsom kjøring. Ingen personer kom til skade i ulykken.

  • Bilbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brannvesen har rykket ut til Torpåsveien i Eidsberg etter meldinger om brann i en bil. Det skal ikke være fare for spredning og brannvesenet er i gang med slukking. Politiet er i kontakt med bileier.