Hopp til innhold

Svineprodusenter frykter streik fører til matmangel for griser

Streiken i Felleskjøpet Agri betyr mindre kraftfôr på Østlandet. – Det vil ikke gå mange dager før vi merker dette, sier svineprodusent.

Griser

Norsvin i Østfold er bekymret for leveransene av kraftfôr i tiden framover, som følge av streiken i Felleskjøpet Agri.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

352 ansatte i Felleskjøpet Agri er ute i streik etter at det ble brudd mellom Spekter og YS (Negotia) natt til tirsdag.

Det har ført til at kraftfôrfabrikken på Kambo i Moss reduserer produksjonen fra tre skift til ett.

– Vi klarer nok å opprettholde den kritiske produksjonen, men det blir merkbart og mer tungvint, sier Dagfinn Pedersen, tillitsvalgt for Negotia ved fabrikken.

Dagfinn Pedersen Felleskjøpet Kambo

Dagfinn Pedersen er tillitsvalgt ved kraftfôrfabrikken på Kambo i Moss.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Dermed blir kraftfôrleveransene til svin og fjærfe på Østlandet kraftig redusert.

Også leveranser i resten av landet kan bli berørt, opplyser Felleskjøpet.

– Bekymret

Leder Christian Bjørnstad i Norsvin i Østfold sier at husdyrprodusentene er bekymret for om det vil være nok kraftfôr tilgjengelig under streiken.

– Enhver som driver med dyr har plikt til å skaffe fôr til dyra. Får man ikke tak i fôr, begynner alternativene å bli få. Når kapasiteten blir redusert, så blir vi bekymret for det. Det vil ikke gå mange dager før vi merker dette, sier han,

Christian Bjørnstad i Norsvin

Norsvin Østfold-leder Christian Bjørnstad er redd det blir matmangel blant griser på Østlandet hvis streiken varer lenge.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Også kornsiloer i Gjøby, Stange, Gran, Grue, Hadeland, Eiker og Askim er direkte berørt av streiken.

I tillegg rammer streiken flere andre områder i Felleskjøpet. Store deler av salgsapparatet og kundetjenesten er tatt ut i streik, og flere butikker holdes stengt eller har reduserte åpningstider.

– Vi planlegger driften ut fra den bemanningen vi har og jobber kontinuerlig med å begrense skadevirkningene av streiken, skriver Gro Tvedt Anderssen, direktør for marked og kommunikasjon i Felleskjøpet, til Nationen.

Vil beholde rettigheter

Striden dreier seg ifølge Negotia om at deres medlemmer skal få beholde rettigheter de allerede har.

Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO, og da vil Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri bli omfattet av en annen tariffavtale.

– På bakgrunn av dette har Negotia fremmet krav om å sikre medlemmene rettigheter som i dag er regulert i Spekter-avtalen. Dette gjelder blant annet full lønn under sykdom og svangerskapspermisjon/fødsel, gruppelivsforsikring, tillegg for sen arbeidstid og helligdagstillegg, sier Negotia-rådgiver Anne-Lene Gabrielsen.

Hun sier at kravene som er stilt, ikke vil koste arbeidsgiveren en krone mer.

Felleskjøpet på Kambo

Skiftene på kraftfôrfabrikken på Kambo er redusert fra tre til ett i døgnet.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Uforståelig

Til NTB opplyser kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter at meklingen ble avsluttet klokka 2.50, nesten tre timer på overtid.

– Det er uforståelig at et lønnsoppgjør som ble akseptert av alle de andre fagforeningene i Felleskjøpet, ikke er godt nok for Negotia/YS. De velger i stedet å ta sine medlemmer ut i en streik som vil ramme både Felleskjøpet og kundene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Det er oppnådd enighet med samtlige andre fagforeninger gjennom ordinære forhandlinger, med et resultat som er i tråd med normen fra frontfaget. Negotia/YS representerer i underkant av 20 prosent av de ansatte. De fremmet i forhandlingene lønnskrav på rundt 12 prosent.

– Det er nesten fire ganger så høyt som det andre arbeidstakere i Norge kan regne med å få i år, sier Bratten.