Hopp til innhold

– Det er ikke jeg som vekker folk, det er Jesus

Predikanten Surprise Sithole avviser at han gir håp til de som tror på at han kan vekke døde mennesker til live.

Surprise Sithole

Surprise Sithole holdt tale på stevnet Oase i Fredrikstad torsdag formiddag.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Den omstridte predikanten gikk på scenen foran 5000 mennesker i Kongstenhallen i Fredrikstad klokken 11.00 torsdag.

Før han gikk på scenen, slo han tilbake mot kritikken som har kommet mot ham og det kristne arrangementet Oase de siste dagene.

– Når håpet svinner, blir hjertet sykt. Folk som venter og venter, uten å se resultater, det er de som kritiserer. Men det er sant at folk våkner fra de døde, sier han til NRK.

Kritikk fra biskopen

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme og politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er to av de som har kritisert ledelsen i Oase for å ha invitert Sithole som hovedtaler på stevnet.

Predikanten fra Mosambik mener å ha vekket åtte døde personer til live.

– Jeg tror på oppstandelse fra de døde. Men oppvekking fra de døde som forekomst i et alminnelig hverdagsliv, det har jeg ingen tro på, sier Sommerfeldt.

Han mener at den formen for forkynnelse som Surprise står for kan være veldig skadelig overfor mennesker som sliter med livene sine og som får en tilleggsbelastning fordi de får en følelse av at de ikke tror nok når de ikke opplever slike mirakler.

– I tillegg så mener jo jeg at dette er å rette fokuset på feil sted når det gjelder hva som er kristentroens sentrum og hvem vi skal se på. Vi skal ikke se etter tegn i himmelen eller i menneskelivet, men vi skal se på hva Jesus gjorde for oss og gjør for oss hele tiden ved å ledsage oss gjennom vanskelige tider og kjempe sammen med oss mot det onde, sier Sommerfeldt.

Han synes det er veldig beklagelig hvis Oase-bevegelsen ønsker å være en tilrettelegger for denne teologien og forkynnelsen.

Stanghelle på sin side kaller det hele «spekulativt og hjerterått» i en kronikk i Aftenposten.

Men Sithole forteller at det ikke er han som vekker døde mennesker til live. Han hevder selv at han kun er Guds redskap.

– Det er ikke jeg som vekker menneskene, det er Jesus. Det er Jesus som vekker folk fra døde. Hvis man ikke tror på at dette kan skje, så tror man ikke på Bibelen, forteller han.

Oase 2016

Rundt 5000 personer hadde møtt opp i Kongstenhallen i Fredrikstad for å høre Surprise Sithole sin tale torsdag.

Foto: Anette Torjusen/NRK

– Håpet kommer fra Bibelen

Sithole forteller videre om første gang han skal ha opplevd at et dødt menneske våknet opp.

Han skal da ha bedt for en ung jente som hadde dødd dagen i forveien. Han forteller at han gikk bort til den lille jenta og satte seg ned på knærne ved siden av henne.

– Jeg la fingeren min inni hånden hennes og talte i tunger. Jeg ba, og plutselig ble jeg sjokkert. Hun grep rundt fingeren min, og jeg skvatt unna. Hun sa at hun var sulten. Og sult er et tegn på liv. Når et barn er født og gråter, så gråter det av sult. Jeg forventet det overhodet ikke.

Tror du det var Jesus som gjorde det?

– Akkurat. Jeg tror at det er Skriften, som sier at de døde kan vekkes, som innfris.

Har du forståelse for kritikken som går på at du gir mennesker i en sårbar situasjon et håp, når du sier at du har vært med på å vekke døde mennesker til live?

– Håpet kommer ikke fra meg, jeg kan ikke gi folk håp. Håpet er der allerede, det kommer fra Bibelen. Det er Bibelen som er håpet vårt. Vi må stole på de hellige skriftene.