Biskopen kritisk til omstridt predikant på Oase

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, er kritisk til at ledelsen i Oase inviterte Surprise Sithole til årets stevne. Predikanten fra Mosambik påstår å ha vekket døde til live.

Surprise Sithole på scenen i Fredrikstad

Predikanten Surprise Sithole på scenen under Oase 2016 i Kongstenhallen i Fredrikstad torsdag formiddag.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Atle Sommerfeldt

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, er kritisk til valget av Sithole som hovedtaler under årets Oase.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Jeg tror på oppstandelse fra de døde. Men oppvekking fra de døde som forekomst i et alminnelig hverdagsliv, det har jeg ingen tro på, sier biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme til NRK.

Han reagerer på at predikanten Surprise Sithole ble invitert til årets Oase-stevne i Kongstenhallen i Fredrikstad. Biskopen har også tidligere rettet kraftig skyts mot Oase-ledelsen i en kronikk i både Vårt Land og Fredriksstad Blad.

Også politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har vært kritisk til å ha predikanten som taler. Han kalte det hele «spekulativt og hjerterått».

– Gjort til merkevaren for stevnet

Surprise Sithole

Surprise Sithole før han skulle holde tale på Oase 2016 i Fredrikstad torsdag.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Surprise Sithole er fra Mosambik og har i et intervju publisert på Youtube fortalt om sin opplevelse av å vekke døde mennesker til live.

«Den andre gangen skjedde i Sør-Afrika. Det var en gammel mann fra Zambia, 70-80 år gammel. Jeg drømte om han. Dagen etter ble jeg fortalt at en mann hadde dødd på en gård i nærheten og at han skulle begraves. Jeg spurte om jeg kunne få se ansiktet hans, og jeg så med en gang at det var mannen jeg hadde drømt om natten før. Jeg ble umiddelbart fylt med glede. Jeg begynte å be og plutselig reiste mannen seg opp», er blant tingene Sithole sier i videoen.

Biskop Sommerfeldt reagerer særlig på to ting, forteller han til NRK.

– Det ene er måten lederskapet ved Oase har gitt uttrykk for at tegn og under er redningen i et sekularisert Norge, for å oppleve at Gud finnes. Det andre er at jeg har snakket med altfor mange mennesker som har blitt sendt ut i en ørkenvandring av måten forkynnelsen i Oase har vært, sier Sommerfeldt.

Jesus vekket opp døde?

– Ja, men så vidt jeg vet, så er det ingen her som er Jesus. Selvfølgelig skal vi be for syke og jeg utelukker ikke at mennesker kan erfare helbredelse i form av bønn. Men utfordringen er når dette blir gjort til spissen, og nærmest den store merkevaren for det stevnet man har, sier han.

– Ikke omstridt

Asbjørn Simonnes

Asbjørn Simonnes er daglig leder for Oase. Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra biskopen.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Daglig leder av Oase, og prest i Den norske kirke, Asbjørn Simonnes, sier til NRK at han ikke kjenner seg igjen i det biskopen forteller om tegn og under.

– Vi har en vektlegging på å be for syke, det har vi hatt helt siden Oase startet i 1980. Det ligger naturlig i vår visjon om å få nådegaver i funksjon, som er hentet fra det nye testamentet. Men vi er sterkt bevisst på å ikke overdrive dette. Surprise Sithole er bare én av veldig mange talere. Balansen er ganske god, forteller han.

Simonnes mener fokuset på predikantens fortellinger om dødeoppvekking er medieskapt.

– Media har, litt ut fra biskopens angrep, hvis vi kan si det sånn, skapt en forestilling om at vi kun er opptatt av dette. Men det er feil. Vi lover ingen helbredelse, det kan ingen gjøre. Men vi er kalt av Gud til å be, og så overlate resultatet til Guds hender. Jeg er ikke med på tenkningen til biskopen, han reiser tvil om teologien. Jeg tror vi har en god balanse i dette.

Kommer dere til å velge en mindre omstridt predikant neste år?

– Vi så ikke på Surprise som omstridt. Han har vært i Norge og talt mange plasser, uten at vi har hørt noe om det.