Streiken skaper problemer

Streiken i eliteserien fører til praktiske problemer for enkelte spillere - i alle fall for Sogndal-spiller Ole Jørgen Halvorsen fra Sarpsborg

Video Streik i Sogndal IL

Sogndal-spiller Ole Jørgen Halvorsen

Ole Jørgen Halvorsen

Ole Jørgen Halvorsen, her fra tiden i Sarpsborg 08.

Foto: Sarpsborg 08
Cato Haug

Daglig leder i Sarpsborg 08, Cato Haug.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Ole Jørgen Halvorsen fra Sarpsborg spiller til vanlig for Sogndal i eliteserien. Han er imidlertid én av totalt 95 spillere som fra i dag ble tatt ut i streik.

Streiken var et faktum etter at Idrettsutøvernes fagforbund, NISO og NHO idrett ikke ble enige under nattens mekling. Det betyr at helgens kamper i eliteserien blir utsatt.

– Nå må vi dra frem gammelt treningstøy og gamle sko, også har stua blitt garderobe for vi får ikke lov til å bruke Fosshaugane, sier Halvorsen.

At spillerne ikke får lov til å bruke Sogndal-utstyr under streiken, kan by på utfordringer for de som ikke har full kontroll på eget utstyr – som Ole Jørgen Halvorsen.

– Jeg fant to venstresko. Skandale! Da må jeg lete mer, utbryter Halvorsen som går for å lete etter en sko til høyrefoten - og kommer tilbake med nok en venstresko.

– Hva skjer med det her da? Tre venstresko?

– Kan minske skaderisikoen

I hjembyen Sarpsborg er ikke de praktiske problemene like store som i «Saftbygda». Der kunne de fullføre fredagens trening som planlagt. I Sarpsborg ble nemlig ingen av spillerne tatt ut i streik. De mener allikevel at sakene det kjempes for er viktige.

Les også:

Kaptein Kjetil Berge er fysioterapeut på dagtid og toppidrettsutøver på kveldstid. Det å bruke sitt eget utsyr til kamp og trening, mener Berge kan minske skaderisikoen til fotballspillere.

– Vi tilbringer mange timer i disse skoene og driver kanskje litt rovdrift på kroppen når det gjelder slike ting. Da er det veldig viktig at man har skotøy som er egnet og passer føttene dine, sier han.

Skader de som trenger det mest

Mens spillerorganisasjonen hevder at fritt valg av skotøy er et krav for å fremme spillernes helse, mener klubbledere at det hele er et forsøk på å skaffe seg rettigheter til personlige sponsoravtaler.

– Hvis man skal begynne å frasi seg denne type rettigheter, så drar man det veldig langt. Det kan da bli noen få spillere som kan forhandle egne avtaler med store utstyrsleverandører, mens spillerne som kanskje trenger det mest blir skadelidende, sier daglig leder i Sarpsborg 08, Cato Haug.

Les også:

Kjetil Berge står derimot på sitt når det gjelder viktigheten av personlige sko.

– Jeg tror at det er viktig for fremtiden at spillerne kan velge sine egne sko. Både i forhold til helsen til spillerne, men også sportslige prestasjoner. Det kan til og med være så drøyt at det kan være med på å heve norsk fotball, sier han.

Video Streik Sarpsborg 08

Kjetil Berge i Sarpsborg 08 mener at det kjempes for viktige saker.