Hopp til innhold

Slik blir du en zombie på femten minutter

Få tips fra en Hollywood-sminkør om hvordan du kan sminke deg selv eller barna til Halloween.

Slik kan du sminke en zombie til Halloween!

Lær å sminke en zombie

– Ikke bruk for mye sminke, bruk heller litt mindre. Det blir veldig mye sminke når man er ferdig, så hvis man bruker litt mindre ser det mer ekte ut, sier sminkør Lillian Thorbjørnsen Greni fra Fredrikstad.

Mange barn sverger til innkjøpte masker og klær når de skal kle seg ut til Halloween. Men det kan være vel så morsomt å sminke barna selv.

Det trenger ikke å være dyrt, det tar ikke så lang tid – og det trenger slettes ikke å være så komplisert.

Thorbjørnsen Greni er utdannet frisør, makeupartist, maskør og parykkmaker. Hun har store deler av sin utdannelse fra Roma og Hollywood.

I tillegg til å ha jobbet med flere norske og utenlandske TV-prosjekter er hun et kjent fjes i sminkerommene til NRK på Marienlyst.

I videovinduet øverst i artikkelen kan du se Lillians tips for hvordan man kan lage en zombie på 15 minutter.

Se også hvordan det gikk da NRKs reporter forsøkte å skremme folk under «Rett fra Levra».

Blir du skremt på Halloween?

Rett fra levra -Halloween

Hvorfor feirer man Halloween?

På norsk heter det Allehelgensaften, men de fleste kjenner det nok bedre som Halloween. Den amerikanske tradisjonen har kommet til Norge for å bli. Allehelgensaften oppstod rundt år 600 i den katolske kirke.

I år 800 ble dagen flyttet til 1. november av Gregor 4. Denne dagen feires alle helgener og martyrer hvis navn ikke er kjent.

Halloween har også med seg trekk fra flere hedenske høstfester som den romerske festivalen for gudinnen for frukt og hager, Pomona, og også den keltiske høstfesten for dødsguden Samhain. Denne natten kunne døde kunne reise fritt og gjerne sammen med nisser, alver og andre vesener.

På 1800-tallet i Irland, ble det vanlig at ungdom gikk utkledd i gatene og spiste av matoffer som var satt ut til de døde og gjorde andre rampestreker. I England banket de på og ba om sjelekaker.

I Irland skar de også ut lanterner av grønnsaker, men de brukte turnips, ikke gresskar som har blitt vanlig i dag. Senere, da mange irske og engelske emigranter dro til USA, tok de med seg sine tradisjonen.

Les også:

Ønsket å kvitte seg med Halloween

I 1930-årene ønsket man å bli kvitt feiringen da det hadde vært flere episoder med ungdommer som herjet i gatene. Men husmødrene valgt å endre tradisjonen og henvendte seg til de minste barna ved å invitere dem inn, og ved spørsmålet "trick or treat" fikk barna godteri.

Skjeletter, blod, og flaggermus som er kjente symboler for Halloween, stammer ikke fra Irland, men kommer mest sannsynlig fra den katolske feiringen av allehelgensdag i Mexico – de dødes dag.

I Norge begynte feiringen av dagen å ta form rundt slutten av 1990-tallet, og handelsstanden har kastet seg på med salg av effekter. Og selv om mange låser døra og later som de ikke er hjemme, er det nok barnas tenner som har mest å frykte denne dagen.

Les også:

Se hvordan man feiret Halloween i 2002:

Barn ute på "knask eller knep" i 2002.

Halloween-feiring i 2002