Frysepakker med blodige, avkuttede hender er noe du kan få kjøpt til halloween-feiringen.

Kroppsdeler til halloween

Selger "avkappede kroppsdeler" til halloween

Frysepakker med blodige, avkuttede hender er noe du kan få kjøpt til halloweenfeiringen. Dette bør barn ikke eksponeres for, mener Barnevakten.

– Her kan du få en person stykkevis og delt, sier butikksjef hos Europris Sørlandsparken Pluss, Svein Monsen, i det han tar fram produktet med navnet "avkappet arm."

Svein Monsen - Butikksjef hos Europris Sørlandsparken Pluss, Svein Monsen mener kroppsdelene bare er uskyldig moro. - Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Butikksjef hos Europris Sørlandsparken Pluss, Svein Monsen mener kroppsdelene bare er uskyldig moro.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Hos Europris i Sørlandsparken går det unna med Halloween-effekter. Butikken er utsolgt for godteriskåler der et dødninghode kommer fram og biter deg når du stikker hånda nedi. Duker tilsølt med blod, er fortsatt å få tak i.

Ifølge butikksjefen øker salget av Halloween-effekter for hvert år som går.

– De siste årene har det tatt helt av. Det er stor forskjell på hvordan det var for fem år siden.

Avkappede hender og føtter

I butikken selges kostymer, dekorasjoner og godteri i anledning Halloween. I år selges også det som forestiller avkappede hender og føtter. Det har ikke butikksjefen noen betenkeligheter med.

Halloween - Dette mener Barnevakten er altfor sterk kost for barn. - Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Dette mener Barnevakten er altfor sterk kost for barn.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Det har jeg ingen problemer med, for dette er rett og slett bare moro.

– Det er ikke noe mer enn en liten periode der folk skal ha det litt gøy, og det synes jeg er helt greit. Det er slik det er i USA, og det er dette vi nå tar etter.

Barnevakten reagerer kraftig

Kjellaug Tonheim Tønnesen - – Mange barn synes det er veldig uhyggelig. Kroppsdeler fulle av blod som man kjøper frysepakket som i en kjøttdisk, vil mange barn reagere på med avsky. det sier rådgiver hos Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen. - Foto: Barnevakten / NRK

– Mange barn synes det er veldig uhyggelig. Kroppsdeler fulle av blod som man kjøper frysepakket som i en kjøttdisk, vil mange barn reagere på med avsky. det sier rådgiver hos Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Foto: Barnevakten / NRK

– Det vi ser her er veldig ekstremt. Spesielt det at det ligger på Europris blant utkledningstøy for barn, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Hva er problemet med at barn eksponeres for sånt?

– Mange barn synes det er veldig uhyggelig. Kroppsdeler fulle av blod som man kjøper frysepakket som i en kjøttdisk, vil mange barn reagere på med avsky.

– Dette er makabre effekter som man skulle tenkt seg om to ganger før man tok inn, sier Tonheim Tønnesen.

Folk er mer opptatt av de døde
Kathrin Pabst - – Det jeg ser spesielt i år, er at de døde er på vei inn. Det sier konservator i Vest-Agder museet i Kristiansand, Kathrin Pabst. - Foto: Ane Lindahl / NRK

– Det jeg ser spesielt i år, er at de døde er på vei inn. Det sier konservator i Vest-Agder museet i Kristiansand, Kathrin Pabst.

Foto: Ane Lindahl / NRK

– Det jeg ser spesielt i år, er at de døde er på vei inn. Dette kan du knytte til TV-programmer som «Åndenes Makt». Du kan også knytte det mot overtro og redsel for hva som er på den andre siden.

Det sier konservator i Vest-Agder museet i Kristiansand, Kathrin Pabst. De har hatt flere halloween-utstillinger tidligere.

Hun vet ikke hvorfor det er så makabert, men hun tror folk er mer opptatt av de døde nå enn de var tidligere:

– Når vi nå ser i butikkene at det blir mer og mer disse artiklene som henspiller til de døde, tror jeg det er en blanding av lysten til å la seg skremme, men også en interesse for hva som skjer med de døde. Kommer de tilbake?

Hvert eneste år kommer det kritikk mot halloween, og flere steder er det alternative arrangementer, som for eksempel "Hallo venn".

Halloween - Frysepakker med blodige, avkuttede hender er noe du kan få kjøpt til halloweenfeiringen. Barnevakten mener dette er uheldig for barn, mens Europris sier det er uskyldig moro. - Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Frysepakker med blodige, avkuttede hender er noe du kan få kjøpt til halloweenfeiringen. Barnevakten mener dette er uheldig for barn, mens Europris sier det er uskyldig moro.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK


Video og TV-reportasjer

Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.
Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.