NRK Meny
Normal

Funksjonshemmede Silje må flytte

Multifunksjonshemmede Silje har bodd i samme leilighet i ti år. Tirsdag kom brevet fra kommunen om at hun skal flytte.

Silje vil ikke flytte

Mor Anne Mette Johansen ønsker ikke at datteren Silje skal måtte flytte.

Foto: Caroline Ulvin Johansson / NRK

Silje Johansen har store funksjonshemninger. De siste ti årene har hun bodd i en spesialtilpasset leilighet på Roth omsorgsboliger i Rygge kommune, med plass til elektrisk rullestol og andre hjelpemidler.

Tirsdag denne uken mottok Siljes foreldre, Anne Mette og Ole Petter Johansen, et brev fra Rygge kommune. Der står det at de nå ønsker å flytte beboerne som i dag bor i Roth Boliger til ledige lokaler på Eskelund – tidligere boliger for personer med demens. I brevet står det at dette er planlagt gjennomført i 2016.

– Mister tryggheten

Foreldrene til Silje er forferdet over brevet de har mottatt.

– Det har vært mye gråt, sinne og lite søvn. Jeg har en vond klump i magen, sier Anne Mette.

Hun er redd for hvilke helsemessige konsekvenser Silje kan få av en eventuell flytting. Foreldrene er også redd hun vil miste tryggheten ved å måtte forlate et miljø hun kjenner så godt.

– Hun er en Larkollenjente, og har en trygghet ved at mamma og pappa bor i nærheten. Helsemessig vil hun bli engstelig og redd. Hun kan få vanskeligheter med å puste, sier Anne Mette.

Siljes foreldre føler både sinne og frustrasjon. De mener leiligheten Silje vil få tilbud om, ikke er tilpasset elektriske rullestoler, og at hun ikke vil kunne få plass til alle sine møbler og hjelpemidler.

– Vi vet ikke om vi får rullestolen inn i leiligheten en gang. I tillegg har hun ståbrett, hostemaskin og stellebenk, sier Anne Mette.

Skal spare penger

Rådmann i Rygge kommune

Ifølge Ivar Nævra er kommunen ute etter den beste og billigste løsningen.

Foto: Caroline Ulvin Johansson / NRK

Ifølge rådmann i Rygge kommune, Ivar Nævra, er hovedgrunnen til flyttingen å spare penger.

– Vår hovedbegrunnelse er at vi ønsker en bedre ressursutnyttelse, både i forhold til det vi har av eiendomsmasse, men også i forhold til det vi har av personell. Det er bedre og billigere som er målet, sier Nævra.

Videre understreker han at dette er en prosess som er i gang, og at ingen endelig avgjørelse er tatt.

– Vi er i en dialog og vi er interessert i å få det best mulige ut av dette, både for brukeren og for kommunen som helhet.

Anne Mette mener det blir tatt mest hensyn til kommuneøkonomi, og ikke til bruker.

– Silje elsker leiligheten sin. Hun er redd når hun kommer ut i felles arealer. Her er hun trygg og har det kjempebra.

– Så for oss er dette så hjerterått, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Strømmen er tilbake i Fredrikstad

    Klokken 13.53 opplyser Hafslund til NRK at alle kundene som var rammet av strømbrudd i Fredrikstad og Hvaler skal ha fått tilbake strømmen. Hafslund vet foreløpig ikke hva som førte til strømbruddet.