Hopp til innhold

Senterleder tror mediene har sendt flere nordmenn på grensehandel

Nordmenn har lagt igjen over 15 milliarder kroner på dagsturer til utlandet det siste året.

Påskehandel i Sverige.

Nordby Shoppingsenter hadde en økning på fire prosent i omsetning i årets tre første måneder sammenlignet med samme periode i fjor.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jeg tror ikke sukkeravgiften hadde betydd like mye for oss hvis ikke den hadde blitt hausset opp slik den har blitt, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingsenter.

Fredag presenterte Statistisk sentralbyrå tall som viser at nordmenn grensehandlet for 15,1 milliarder kroner mellom april i fjor og mars i år.

Det er en oppgang på 589 millioner kroner sammenlignet med året før.

Rekordmåned

På Nordby Shoppingsenter, som ligger snaue fem kilometer inn i Sverige, har de nettopp lagt bak seg fem måneder med rekordgode tall.

Ståle Løvheim

FORNØYD: Senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingsenter mener at fokuset på sukkeravgiften har bidratt til at de har opplevd en økning.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vi hadde en fantastisk mai, det var en «all time high». Vi trodde nesten ikke på tallene, sier Løvheim.

I årets tre første måneder økte de omsetningen med fire prosent, men økningen fortsatte også i april og mai.

Senterlederen er klar på at de har fått særlig god drahjelp fra oppmerksomheten rundt sukkeravgiften.

– Alle medieoppslagene om at sukkeravgiften fører til handelslekkasje til Sverige, bidrar nok til at mange nordmenn tror at det er billigere å handle i Sverige enn det faktisk er. Det må vi bare takke media, brus- og sjokoladeprodusentene og lobbyistene for, sier han.

Brussalget steg med 30–40 prosent

Samtidig forteller brusprodusentene at grensehandelen av brus har steget med 30–40 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– Holder denne veksten seg gjennom året, vil Ola nordmann ende opp med å kjøpe nær 130 millioner liter brus i Sverige i 2018. Det tilsvarer 24 liter per nordmann, forteller kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i CocaCola European Partners Norge til Dagens Næringsliv.

Harald Andersen

BEKYMRET: Harald Andersen i Virke Handel er bekymret over utviklingen i grensehandelen.

Foto: Virke

Både Talberg og Hovedorganisasjonen Virke mener at den økte grensehandelen hovedsakelig skyldes den økte sukkeravgiften.

– Dette er dramatisk for norsk næringsliv. Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Dette er dessverre i tråd med det vi forventet og fryktet. Grensehandelen fortsetter å vokse fra et allerede rekordhøyt nivå, sier direktør Harald Andersen i Virke Handel til NRK.

Butikksjef Ole Jørgen Lind ved MaxiMat på Svinesund bekrefter at de har solgt mer brus etter nyttår, men han mener samtidig at grensehandelen får ufortjent mye skyld.

– Hele intensjonen med sukkeravgiften var å få ned forbruket av sukkerholdige varer. Grensehandelen står for en veldig liten andel av det totale salget av drikke og godteri i Norge. Jeg tror nok at regjeringen har nådd målet sitt med å redusere salget av sukkerholdig drikke, sier han.