NRK Meny
Normal

Norge kan få halvparten så mange høyskoler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil fusjonere universiteter og høyskoler. Han er villig til å bruke tvang for å få dette til.

Torbjørn Røe Isaksen

FÆRRE SKOLER: Kunnskapsminster Torbjørn Røe Isaksen vil ha færre høgskoler og universiteter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Norge kan få under halvparten så mange høyskoler som i dag.

Åtte universitet og tjue statlige høyskoler har fått i oppgave å vurdere fusjon med andre utdanningsinstitusjoner.

De har fått frist til 1. februar med å foreslå hvilken institusjon de vil slå seg sammen med, skriver Klassekampen.

– Vi vet fortsatt ikke hvordan kartet i universitets- og høyskolesektoren vil bli seende ut. Vårt mål er høyere kvalitet. Flere av dagens høyskoler vil ha problemer med å innfri disse kravene. Det vil derfor bli færre institusjoner i dag, men antallet er altså ikke klart, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Et NM i fusjon

En gjennomgang Klassekampen har gjort av de alternative fusjonsplanene viser at resultatet av reformen kan bli ni universiteter og at antallet statlige høyskoler reduseres fra tjue til åtte.

Anders Kvernmo Langset

KRITISK: Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk studentorganisasjon, mener det viktigste kriteriet bør være kvalitet og ikke hvem som slår seg sammen med hvem.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Dette har blitt et NM i fusjon, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk studentorganisasjon. Han mener at kvalitetskravene som er satt ikke er tydelige nok, og frykter at prosessen nå er et spørsmål om hvem som skal slå seg sammen med hvem, og ikke et spørsmål om hvordan kvaliteten skal bli bedre.

Forskerbundet, som organiserer en tredel av de ansatte i universitets- og høyskolesektoren, mener kunnskapsministeren er for opptatt av størrelse framfor kvalitet.

Vil stå alene

En av skolene som er bedt om å utrede sin fusjonsmuligheter er Høgskolen i Østfold.

Allerede i 2010 forsøkte skolen å fusjonere med høgskolene i Buskerud og Vestfold, men forslaget om fusjon fikk store protester.

Argumentet for fusjon var at kravene til utvikling i dagens utdanningssektor best kan møtes gjennom en sammenslåing av de tre høyskolene.

Flere skoler har ikke kommet med noen forslag til fusjon og Høgskolen i Østfold er en av dem som ønsker å stå alene.

Hans Andreas Blom

BEST ALENE: Hans Blom mener Høgskolen i Østfold er best tjent med å stå alene.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

I sin høringsuttalelse skriver de at ønsker å fortsette som en egen institusjon, men vil fortsette sitt samarbeid med skoler og universitet i inn og utland.

Rektor ved skolen, Hans Blom, begrunner det med følgende:

– Vi er en solid høyskole som er best tjent med å fortsette som selvstendig. For eksempel har Østfold et lavt utdanningsnivå og derfor er det viktig at fylket har en høgskole i regionen som kan tilpasse studietilbudet, sier han.

Hvis skolen må se seg etter samarbeidspartnere, har de skrevet i sin høringsuttalelse at de ønsker å samarbeide primært med skoler på østsiden. Det vil si Universitetet på Ås, Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen på Hedemark.

I mai skal Kunnskapsdepartementet levere en stortingsmelding, som Stortinget og Regjeringen skal ta stilling til før sommeren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Maks 5 knop i Sarpsborg

    Sarpsborg kommune har innført en forskrift som begrenser farten nær holmer, skjær og land. På en avstand fra 150 meter er maksimalt tillatt hastighet 5 knop.

  • Lager kjølebokser til hjemlevering

    Kjølebokser til hjemlevering av mat testes nå ut hos 100 husstander i Moss. Gründere er i ferd med å etablere produksjon i Moss, målet er tilby markedet for hjemlevering av mat en løsning hvor varer kan leveres uten at folk er hjemme, skriver Dagens Næringsliv.