NRK Meny
Normal

Refs og gransking av psykiatrien

Helsetilsynet med ny refs av psykiatrien ved Sykehuset Østfold. Neste år blir det satt igang gransking. 

Veum skilt
Foto: Tomas Berger / NRK

Psykiatrien ved Sykehuset Østfold får igjen refs.

Helsetilsynet kommer nå med skarp kritikk for manglende oppfølging av en pasient i september 2005.

Ifølge Helsetilsynet var det umulig å se ut fra journalene hvilken diagnose pasienten hadde fått.

Truet med kniv

- Det vi først og fremst reagerer på er den manglende diagnostiseringen en konkret pasient har fått. I tillegg er det en manglende farlighetsvurdering i forbindelse med utskrivningen av pasienten, sier rådgiver hos Helsetilsynet, Knut Fredrik Thorne, til NRK.

Veum SØ Psykiatri
Foto: Tomas Berger / NRK

Kritikken retter seg både mot den aktuelle legen og sykehusets rutiner. Det var pasienten selv som klaget saken inn for helsetilsynet etter å ha blitt utskrevet, men ble senere innlagt igjen etter å ha truet en lege med kniv.

Fulgte ikke opp egne vedtak

Helsetilsynet mener det er umulig å se ut fra journalene hvilken diagnose pasienten hadde fått, og sykehuset fulgte heller ikke opp sine egne vedtak om tvangsmedisinering.

Informasjonsrådgiver ved Sykehuset Østfold, Stian Lindbøl,  sier til NRK at det nå er gjort forbedringer ved klinikken på veum som følge av denne og andre saker.

- Vi tar kritikken til etterretning. Det er gjort et omfattende arbeid, og det arbeides kontinuerlig med å forebygge at slike situasjoner gjentar seg, sier Lindbøl.

Granskes

Helsetilsynet vil granske psykiatrien ved Sykehuset Østfold i 2007, som følge av en rekke kritikkverdige saker i åra som har gått.

- Helsetilsynet i Østfold har besluttet å holde et system-tilsyn med psykiatrien i Østfold i løpet av neste år. Sannsynligvis i første halvdel av 2007, sier rådgiver hos Helsetilsynet, Knut Fredrik Thorne.

Han sier saker om selvmord og farlighet vil være sentrale temaer i granskingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Enklere å få time for pass

  Passkontoret på Råde legger nå ut nye timer hver uke. Tidligere i år fikk passkontoret kritikk fra Politidirektoratet da det det var fullbooket på passkontoret flere uker fremover.

  Øst politidistrikt har nå satt inn ekstra personell, og det er igjen mulig å bestille time.

  Norsk pass
  Foto: Heidi Gomnæs / NRK
 • Utelukker ikke Østfoldstatsråd

  Førsteamanuensis Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold sier Høyre kan få enda en minister i regjeringen etter at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister i går.
  Han mener det ikke er automatikk i at det er en ny Frp-statsråd som skal erstatte Sylvi Listhaug, og trekker frem Ingjerd Schou som en aktuell kandidat.

  Harald Borgebund
  Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK