NRK Meny
Normal

Refs og gransking av psykiatrien

Helsetilsynet med ny refs av psykiatrien ved Sykehuset Østfold. Neste år blir det satt igang gransking. 

Veum skilt
Foto: Tomas Berger / NRK

Psykiatrien ved Sykehuset Østfold får igjen refs.

Helsetilsynet kommer nå med skarp kritikk for manglende oppfølging av en pasient i september 2005.

Ifølge Helsetilsynet var det umulig å se ut fra journalene hvilken diagnose pasienten hadde fått.

Truet med kniv

- Det vi først og fremst reagerer på er den manglende diagnostiseringen en konkret pasient har fått. I tillegg er det en manglende farlighetsvurdering i forbindelse med utskrivningen av pasienten, sier rådgiver hos Helsetilsynet, Knut Fredrik Thorne, til NRK.

Veum SØ Psykiatri
Foto: Tomas Berger / NRK

Kritikken retter seg både mot den aktuelle legen og sykehusets rutiner. Det var pasienten selv som klaget saken inn for helsetilsynet etter å ha blitt utskrevet, men ble senere innlagt igjen etter å ha truet en lege med kniv.

Fulgte ikke opp egne vedtak

Helsetilsynet mener det er umulig å se ut fra journalene hvilken diagnose pasienten hadde fått, og sykehuset fulgte heller ikke opp sine egne vedtak om tvangsmedisinering.

Informasjonsrådgiver ved Sykehuset Østfold, Stian Lindbøl,  sier til NRK at det nå er gjort forbedringer ved klinikken på veum som følge av denne og andre saker.

- Vi tar kritikken til etterretning. Det er gjort et omfattende arbeid, og det arbeides kontinuerlig med å forebygge at slike situasjoner gjentar seg, sier Lindbøl.

Granskes

Helsetilsynet vil granske psykiatrien ved Sykehuset Østfold i 2007, som følge av en rekke kritikkverdige saker i åra som har gått.

- Helsetilsynet i Østfold har besluttet å holde et system-tilsyn med psykiatrien i Østfold i løpet av neste år. Sannsynligvis i første halvdel av 2007, sier rådgiver hos Helsetilsynet, Knut Fredrik Thorne.

Han sier saker om selvmord og farlighet vil være sentrale temaer i granskingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Kidnappet jente tilbake på Kypros

    Den fire år gamle jenta som i april ble bortført av faren sin på Kypros er gjenforent med moren, melder VG. Faren hevder at det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge i 2015, men Oslo tingrett har slått at far pliktet å levere datteren tilbake.

  • Mistet lappen etter sladding

    En 18 år gammel bilist er fratatt førerkortet etter at han sladdet på våt asfalt på Lisleby i Fredrikstad. Sladdingen førte til at mannen kjørte ut av veien. Han er også anmeldt for uaktsom kjøring, skriver politiet på Twitter.