Hopp til innhold

Redder rådyr fra slåtten med droner

Slåmaskiner er livsfarlige for rådyrkillinger som ligger gjemt blant gress og strå. Nå skal droner hindre at rådyrene havner i maskinenes knivblad.

Rådyr pakket inn i gress blir båret av mann.

REDDES: Dette lille rådyret ble lokalisert med en drone og flyttet bort fra slåmaskinens bane.

Foto: Markus Andreas Vammeli

Omtrent samtidig som bøndene klargjør førsteslåtten, tar rådyrkillingene sine første vaklende skritt.

Når mor skal beite, gjemmer hun ofte de små i høyt gress, så de skal være godt skjult for rovdyr. Men de blir hjelpeløse bytter når bøndenes slåmaskiner ruller ut over gressengene.

I Indre Østfold håper kommunen at droner skal hjelpe rådyrene å overleve sin første måned.

– Vi tilbyr bøndene å fly over gresset med en drone med termisk kamera. Det varmesøkende kameraet skal lokalisere killinger, forteller vilt- og utmarksrådgiver Pål-Sindre Svae.

Prosjektet er i startfasen, men allerede er et tosifret antall rådyr lokalisert og reddet fra slåmaskinene.

Ei rådyrgeit får normalt mellom en og tre killinger i perioden fra mai til midten av juni.

Bærer rådyrene vekk

Når rådyrkillingene blir lokalisert blir en person sendt gående i retning av dyret. Noen av de små løper ut for egen maskin, mens andre må bæres vekk.

Infrarødt bilde som viser tre røde flekker

Dronebildet viser tre røde flekker i gressenga. Det er varmen rådyrene gir fra seg som gir utslag.

Foto: Indre Østfold kommune

Kjenner rådyrgeita menneskelukt av killingene vil hun forlate dem for godt, så kommunens folk er forsiktige med nærkontakten.

– Vi pakker godt med gress rundt den, før vi bærer den ut. Det har ikke vært noe problem. Ofte har vi sett at rådyrgeita kommer og henter killingen med en gang, sier Svae.

Tidligere har det vært gjort forsøk med turgåing med hund gjennom gresset, men utmarksrådgiveren mener dronene er mindre tidkrevende og mer effektive.

Hentet inspirasjon på Vestlandet

Østfoldkommunen har hentet inspirasjon fra både private og offentlige aktører. Allerede i fjor startet et lignende prosjekt på Averøy i Møre og Romsdal. De fortsetter med droneflygingen i sommer.

Rådyrkilling gjemt i gress

De små rådyrkillingene ligger godt gjemt i høyt gress.

Foto: Markus Andreas Vammeli

Alle bønder og gressprodusenter i Indre Østfold tilbys en dronetur før førsteslåtten. Det er ikke satt noen sluttdato for prosjektet.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger fra både bønder, dyreglade folk og jegere på dette her. Det har vært overveldende positive erfaringer, så vi tror vi fortsetter med dette neste år også sier Svae.