NRK Meny
Normal

Politiet på jakt etter hummertyver

Tyveri av hummer og hummerteiner gjentar seg år etter år. Etter mange klager på tjuvfiske på Hvaler dro politiet på jakt etter tyver og for å kontrollere fangstutstyr i skjærgården.

Tyveri av hummer og hummerteiner gjentar seg år etter år. Etter mange klager på tjuvfiske på Hvaler, dro politiet i dag på jakt etter tyver og for å kontrollere fangstutstyr i skjærgården.

Foto/redigering: Odd Skjerdal

Det var skikkelig ruskevær i hvaler-skjærgården torsdag. Men politiet på Hvaler lar ikke vind og litt høstregn hindre dem i å kontrollere om hummerfiske foregår på lovlig vis.

De drar opp teine etter teine, og det blir mange meter tau å dra opp når hummerteiner ved hver holme i skjærgården sjekkes, sier politibetjent Jon Helge Holte.

– Det vi sjekker er at alle har merket redskapen sin. Så drar vi opp noen innimellom og ser at de har lovlige fluktåpninger. Det skal være 60 millimeters fluktåpning på hummerteiner, sier han.

Hellig jakt

Jon Helge Holte sjekker hummerteiner

Politibetjent Jon Helge Holte (t.h.) forteller at de har fått mange meldinger om at hummer og teiner er stjålet.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Og de som eier teinene som har fisket lovlig bør komme raskt til stedet. For fiskere fortviler over at både fangst og utstyr forsvinner hvert år. Noe som er et gjentagende problem til tross for hyppige kontroller, sier Holte.

– Det er en del som klager på at de blir frastjålet både fangst og redskap. Det er dessverre et gjentagende problem hvert år at noen ikke gidder å ta seg bryet med å agne teiner og sette ut selv. De bare drar opp andres teiner og stjeler hummeren.

De som blir tatt blir anmeldt, og da er straffen ganske streng. Holte forteller om et tilfelle for noen år siden der en person fikk 20.000 kroner i bot.

Ingen anmeldelser eller beslag ble gjort i dag, men politiet vil fortsette med kontroller fremover.

– Hummerfisket er her ute som elgjakten er i indre deler. Det er jo litt hellig for dem som bor her ute. Når man da får det ødelagt er det tragisk. Det her kommer vi til å gjøre hele høsten, så lenge det er jakt og hummerfiske har vi kontroller, sier Holte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politiet sjekker hummerteiner

Politiet er på vannet for å sjekke hummerteiner.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Tragisk

Kurt Allan Hansen, daglig leder i Fjordfisk

Daglig leder på Fjordfisk, Kurt Allan Hansen, sier det er vanskelig å få tatt tyvene.

Foto: Bjørn Ruud

På mottaket Fjordfisk har de i år fått inn godt med hummer. Likevel merker de også problemet med tyver på jakt etter havets kardinal.

– Det er et problem vi opplever hvert år. Folk stjeler redskap og fangs. Det er fortvilende og veldig primitivt, sier daglig leder på Fjordfisk, Kurt Allan Hansen.

Han forteller at det ikke alltid er lett å finne ut hvem det er som stjeler fra fiskerne.

– Det er vanskelig å sette navn. Men vi har opplevd at det kommer folk fra Sverige i hurtigbåter, og vi opplever dykkere som tar teiner under vann. Det er jo tragisk.

– Vi får ikke gjort så mye annet enn å anmelde der vi eventuelt vet hvem det har vært. Ellers er det myndighetenes oppgave å prøve så godt de kan. Det er klart det er et stort hav, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: