Hopp til innhold

Kokkenes beste oppskrifter med hummer

Hummerfisket er i gang. NRK Mat gir deg oppskrifter på kokt hummer, hummer i ovnen, hummer på grillen, hummer med kryddersmør eller majones, hummer i salat og hummer slik de lagde den i 1905.

Kanadisk hummer med hjemmelaget majones

Liker du hummeren best naturell, kan du lage majones og servere hummeren med brød. Har du en hummer, har du festmat, mener kokken Lars Erik Vesterdal.

Foto: Eivind Stuevold / NRK

Hummerfiske

Hummeren er mørk når den lever i havet. Når den utsettes for varme, for eksempel ved koking, blir den rød.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Onsdag 1. oktober starter hummerfisket i Norge. Er du så heldig å kunne sette teiner sjøl, kjenner en hummerfisker eller er villig til å åpne lommeboka, har du et par gode måneder foran deg.

Fra Østfold til Sogn er det tillatt å fange hummer til 30. november. I resten av landet varer fisket til 31. desember.

Om du aldri har lagd hummer før, kan du ha nytte av å se videoene hvor Gastronomisk Institutt og kokken Andreas Myhrvold tilbereder den. For eksempel har Myhrvold et godt tips til hvordan du kan vite når hummeren er ferdig kokt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Andreas Myhrvold koker hummer

VIDEO: Hvorfor skal hummeren ligge på ryggen når den er kokt? Andreas Myhrvold har svaret.

Avokadokrem

Andreas Myhrvold foreslår å servere avokadokrem sammen med gratinert hummer.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
«Opstuvet» hummer med asparges

Slik lagde de hummer i 1905. Lise Finckenhagen har testa det ut.

Foto: Lise Finckenhagen

I radioprogrammet Brønsj har Lars Erik Vesterdal lagd et serveringsforslag for deg som liker hummeren best naturell. Har du en hummer, har du festmat, mener Vesterdal, som serverer den med hjemmelagd majones og brød.

Myhrvold viser også framgangsmåten du bør bruke hvis du skal tilberede hummeren under grillelement i ovnen. Han foreslår å gratinere den med parmesan, og servere med avokadokrem.

Og dersom du får rester etter første hummermiddag, kan du lage en salat. Her er det rom for å improvisere – bruk det du har av skalldyrrester, foreslår Myhrvold.

Hummer har blitt sett på som en delikatesse i lang tid. Også i 1905. Lise Finckenhagen har prøvd den over 100 år gamle oppskriften. OBS! I oppskriften ligger også Riksarkivets oppskrift på «Opstuvet Hommer» – i original språkdrakt.

Alle bør unne seg en norsk hummer, mener kokken Stig Juelsen. Han serverer sin hummer med estragonsmør, som han lager dagen i forveien. I stedet for å koke hummeren, steker han den i ovnen til den blir rød.

Trenger du mer inspirasjon? Danske Anne Hjernøe har lagd grilla hummer servert med avokado, grapefrukt og paprika og hennes landsmenn brødrene Price har prøvd Sjøtunge Walewska – ovnsbakt fisk med hummer. Tina Nordstrøm foreslår en rask paella med hummer i.