Normal

Vi digger pigger på sykkelen

Snø og is er ingen hindring for å sykle. Salget av piggdekk til sykkel har tatt helt av.

Piggdekk til sykkel

DILLA: Piggdekksalget til sykkel øker og flere vintersykler.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Du ser piggene setter seg fast i isen og jeg sklir ikke, sier Rasmus Leiro, mens han tester den plankpolerte isen på sykkel.

Rasmus Leiro

RÅD: Rasmus Leiro i Pedalen sykkelverksted forteller om stort salg av piggdekk. Han mener alle kan sykle på vinteren.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han driver Pedalen sykkelverksted i Fredrikstad og har solgt over hundre piggdekk nå i vinter. Både importører og butikker forteller om knallsalg.

– Må oppleves

Vintersykling har blitt populært og det merker Syklistenes landsforening.

– Ja, det er jo veldig hyggelig. Jeg tror flere opplever det som tryggere å sykle med piggdekk og det er en forutsetningn når du sykler på vinteren. Sykler du uten piggdekk, lever du litt farlig, sier Jan Henrik Lund, som er leder i Fredrikstad.

Han tror mange som prøver vintersykling blir hektet.

– Man må nok først og fremst oppleve hvordan det er å sykle med piggdekk og kjenne på gleden ved å sykle selv om det er litt guffent.

Jan Henrik Lund

PRØV: Jan Henrik Lund i Syklistenes landsforening mener flere bare må prøve vintersykling. Da blir de hektet, lover han.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Maria Engebretsen er en av dem som sverger til piggdekk på sykkelen. Hun er i ferd med å ta lappen, men synes det er deilig å sykle barna i barnehagen uansett vær.

Det er vel egentlig det at jeg synes det er deilig å få trimmen inn i hverdagen og jeg liker at alt blir en del av hverdagen.

Hun mener enda flere burde prøve å sette seg på sykkelen uansett føre.

– Kanskje man må kvitte seg med bilen først, smiler hun, og legger til:

– Jeg tror man bare må begynne å sykle, så skjønner man at det er deilig.

30.000 dekk

Både XXL og flere importører forteller om økt salg av piggdekk.

– Vi ser et godt salg av piggdekk i takt med at flere sykler til jobb og bruker sykkelen også på vintertid, sier Jon-Are Klemsdal, butikksjef hos XXL i Sarpsborg.

Shimano Nordic Cycle solgte 30.000 piggdekk i fjor, noe som var en økning på 15 prosent, opplyser daglig leder Terje Bø, til NRK.

Rasmus Leiro har flere råd til deg som vil begynne å sykle på vinteren.

– Først og fremst må du kle deg godt, bruk gjerne en slalåmhjelm som dekker godt. Deretter må du følge ekstra med hvis det er snø. Da kan det ligge mye is under som du ikke ser og som kan komme brått på. Ta heller ikke brå bevegelser, råder han.

Det er også viktig å vite at du trenger lenger tid til å bremse.

– Husk at bremselengden blir lenger. Vær også forsiktig med brå bevegelser i svinger, for du har ikke pigg på sidene av dekkene og da kan du skli.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Snart Europa League-standard

    Når Strømsgodset kommer på Sarpsborg-besøk søndag, vil det være Europa League-standard på Sarpsborg stadion. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Ifølge styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, er det bare småting som gjenstår, som blant annet storskjerm og tette sideveggene på samtlige tribuner. UEFA kommer for å godkjenne stadion neste onsdag.

  • – Hadde klart oss uten Viken

    Senterpartiets Johan Edvard Grimstad er skuffet over at storfylket Viken nå blir en realitet. I går ble regionreformen på ny vedtatt da kristelig folkeparti og regjeringspartiene kom til enighet. Grimstad forstår ikke hvorfor Østfold må slås sammen med Buskerud og Akershus når andre fylker på omtrent samme størrelse slipper.