Hopp til innhold

Mer smitte blant unge: – En alvorlig situasjon

De siste to ukene har 184 personer testet positivt for koronavirus i Moss. Flere hundre barn og unge er satt i karantene.

Kirkeparken videregående skole

DIGITAL UNDERVISNING: Elevene ved Kirkeparken skole i Moss må ha hjemmeundervisning. Tre ansatte er bekreftet smittet og en rekke elever er satt i karantene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er en alvorlig situasjon i Moss med mange nye smittede. Vi ser særlig at det rammer barn og unge, sier kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus.

Det siste døgnet er det påvist 14 nye tilfeller i kommunen. Åtte av de smittede er under 18 år.

Over 90 prosent av smittetilfellene i byen er det muterte viruset som først ble oppdaget i Storbritannia.

Kommunen ser at denne varianten smitter mye lettere mellom barn og unge.

– Det er store utfordringer for de barna det gjelder og familiene som blir rammet. Det er store utfordringer for ansatte. Noen er engstelige for å gå på jobb, og det forstår jeg, sier han.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss kommune.

Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, sier det er veldig mange som er berørt og i karantene på grunn av smittesituasjonen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Det har blitt påvist smittetilfeller i flere barnehager og skoler i kommunen. Flere hundre barn, skoleelever og lærere er satt i karantene.

Kirkeparken videregående skole har gått over til digital undervisninger for alle elever i tre dager etter at tre ansatte har testet positivt.

Også en barne- og ungdomsskole har stengt ned i to dager. Ved Nøkkeland skole har seks elever og én lærer fått påvist smitte. Totalt 126 elever og 16 ansatte er i karantene.

Krogshus sier likevel at det er viktig å holde opprettholde driften i barnehager og skoler.

– Både barna og foreldrene trenger det. Jeg har bedt FHI om råd til hvordan vi skal beskytte barn og ansatte i denne vanskelige situasjonen, sier han.

Utbrudd i ungdomsklubb i Halden

Det siste døgnet er det meldt om 48 nye smittetilfeller i Østfold.

I Halden har et smitteutbrudd i en ungdomsklubb ført til at flere hundre er i karantene. Ni av tilfellene i kommunen det siste døgnet kan spores til dette utbruddet.

– Det er klart at det er utfordrende å få smitte inn i et ungdomsmiljø der man har mange nærkontakter, sier kommuneoverlege i Halden, Kjersti Gjøsund.

Kjersti Gjøsund

SATT PÅ VENT: Kommuneoverlege i Halden, Kjersti Gjøsund forteller at idrett og fritidsarrangementer for unge er satt på vent i to dager.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hun forklarer at smittetilfellene henger sammen. De smittede er venner og familie som har hatt kontakt utenfor ungdomsklubben og skoler.

Alle idretts- og fritidsarrangementer for unge under 18 år er satt på pause i to dager i Halden. Ifølge Gjøsund vurderer kommunen å stramme inn på den lokale forskriften.

– Samtidig er det mye hjemmeskole på ungdomsskolene fordi det er få lærere til stede. Også flere klasser og trinn er i karantene. Vi håper nå at en pause på noen dager vil gi oss litt rom til å få bedre oversikt.

Høyest smittetrykk i landet

Sarpsborg, Fredrikstad, Moss og Lørenskog er blant de kommunene som blir prioritert for å få flere vaksiner. I tillegg til to bydelene Søndre Nordstrand og Stovner i Oslo.

Forrige uke ble det klart at en juridisk vurdering fra Helsedirektoratet slår fast at det er lov å gi flere vaksiner til kommuner med høyt smittetrykk.

Årsaken til at disse blir prioritert er fordi det er her det er høyest smittetrykk i landet.

I Østfold-kommunene er det den muterte engelske varianten som dominerer.