Blir med på sjekk av arbeidsmiljø

Flyselskapet Norwegian blir likevel med på den første uavhengige undersøkelsen av arbeidsmiljøet i lufta i Norge. Selskapet sa først nei.

Norwegian-fly

Norwegian blir likevel med på Luftfartstilsynets arbeidsmiljøundersøkelse etter at selskapet først sa nei til å delta.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Det var før jul i fjor at Luftfartstilsynet varslet en omfattende undersøkelse av arbeidsmiljøet om bord på norske fly.

Bakgrunnen er framveksten av lavprisselskaper i lufta med økende konkurranse og tøffere arbeidsdager og vilkår som resultat.

Etter planen skulle undersøkelsen vært gjort i januar, men den er ifølge Luftfartstilsynet skjøvet ut i tid til etter sommeren i år.

Les også: - Nå skal de høres

Norwegian sa nei

I første runde sa Norwegian nei til å delta. Forklaringen var at de nettopp hadde utført en egen, intern arbeidsmiljøundersøkelse.

Norwegian sa likevel at selskapet ville delta dersom undersøkelsen kunne gjøres senere i 2015.

kabinansatt i SAS forbereder flytur.

En kabinansatt i SAS forbereder en tur fra Oslo til Stavanger. Også i SAS har arbeidsforholdene blitt tøffere som følge av økt konkurranse i lufta.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Nå har altså selskapet sagt ja til å være med på det som for første gang skal kartlegge arbeidsforholdene for de kabinansatte og piloter i alle flyselskap i Norge.

– Resultatet av undersøkelsen skal legge grunnlag for framtidige tilsyn med flyselskapene, sier sjeflege i Luftfartstilsynet, Trond-Eirik Strand.

Les også: - Uforsvarlige arbeidsforhold

Ryanair vil ikke

Også det irske selskapet Ryanair er invitert til å være med i den anonymiserte norske arbeidsmiljøundersøkelsen. Ryanair har norsk base på Moss lufthavn Rygge med mange ansatte bosatt i Østfold.

Ryanair har hele tiden sagt at de i første rekke forholder seg til irske myndigheter når det gjelder arbeidsforhold. Likevel godtok selskapet i 2013 et såkalt HMS-tilsyn fra Luftfartstilsynet, der det endte med at arbeidstakerne fikk en mer konkret arbeidskontrakt.

Moss tingrett avgjorde i januar i år at en arbeidsrettssak mellom Ryanair og en tidligere ansatt skal gå for norsk rett. Saken er anket og skal opp i lagmannsretten til høsten.