Normal

NAV kan bistå ansatte på Saugbrugs over natta

En usikker fremtid for Norske Skog gjør at NAV Østfold nå står parat.

Norske Skog Saugbrugs i Halden.

450 arbeidsplasser kan stå i fare i Halden hvis Norske Skog går konkurs. Bildet er tatt inne i PM6.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mens ca. 450 ansatte ved Norske Skog Saugbrugs i Halden venter på en avklaring for Norske Skog, har NAV forberedt seg på at det verste kan skje.

NAV kan komme på banen over natta, forteller kommunikasjonssjef i NAV Østfold, Britt Tunby.

– Vi er for så vidt klare og følger bedriften tett. Så fort bedriften og ansatte er i behov for informasjon fra NAV så vil vi kunne være der på veldig kort tid.

Fortsetter som vanlig frem til avklaring

Ny frist for å redde Norske Skog fra konkurs er satt til mandag 9. oktober. Hvis Norske Skog går konkurs, står det åpent hva som vil skje med arbeidsplassene i Halden.

NAV opplyste lørdag til NRK at de er i løpende dialog med personalsjefen på Saugbrugs.

Mandag presiserer Britt Tunby i en e-post at NAV ikke har blitt kontaktet av Norske Skog, men at de er i løpende dialog med flere store og mellomstore bedrifter over hele Østfold.

– Det er en generell beskrivelse av at NAV i Østfold er parate til å bistå ansatte i en hver bedrift i Østfold som måtte komme i situasjoner med nedbemanning eller avvikling, skriver hun.

At fristen for å si ja eller nei til redningspakken for konsernet denne uka ble utsatt for tredje gang, viser at det jobbes for å få på plass en løsning, sa administrerende direktør Kjell Arve Kure ved Norske Skog Saugbrugs tidligere denne uka.

– Vi fortsetter som vanlig fram til dette er avklart.

NAV Halden ligger tett på og er klar til å agere.

Britt Tunby, kommunikasjonssjef NAV Østfold

Kan dra veksel på erfaringene fra Rygge

NAV i Østfold har god erfaring med å bistå når store arbeidsplasser forsvinner, forteller kommunikasjonssjefen i NAV Østfold.

– Vi håper å slippe å bruke den, men vi har erfaring senest fra Rygge, og før det igjen Peterson i Moss.

Da arbeidsplassene forsvant fra flyplassen på Rygge etablerte NAV et mobilt NAV-kontor på flyplassen. Der bisto de med jobbsøk og informasjon om ledige stillinger.

Håper det beste, men er forberedt på det verste

Norske Skog Saugbrugs er en stor og viktig arbeidsplass i Halden, og skulle arbeidsplassene forsvinne vil det få store konsekvenser, mener Tunby.

– Vi tenker at det vil ha en uheldig ringvirkning også for andre bedrifter i Halden. Så vi ser for oss at det blir en enda større jobb enn bare de 450 på Saugbrugs. Men vi håper i det lengste at det ikke kommer dit.

Hvordan er arbeidsmarkedet for den type arbeidskraft som nå kanskje blir arbeidsledig i Halden?

– Der ser vi på statistikken at det er færre ledige med yrkesbakgrunn fra industri i september 2017 i forhold til 2016. Så det er jo en positiv utvikling, uten at vi kan si at det er så bra utvikling at den kan sluke 450 ledige, forteller Tunby.

Norske Skog Saugbrugs i Halden.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Patruljerer i Oslofjorden

    Redningsskøyta RS Elias er ute på patrulje. Det skal blåse kraftig i dag, og folk bes om å holde seg på lang, og sjekke at båter er sikret.

    RS 159 Elias ute på sjøen
    Foto: Redningsselskapet
  • Farenivået heves til rødt

    Meteorologisk institutt hever farenivået for fredagens storm til høyeste nivå. Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander og holde seg innendørs.