Nå får Are Høidal soningsplassene sine

Fengselssjefen i Halden tilbød staten tomter til 100 nye soningsplasser, og i dag kom beskjeden han ventet på.

Are Høidal
Foto: Espen Torgersen / NRK

Halden fengsel topper lista av anbefalinger i stortingsmeldingen om Kriminalomsorgen, som legges fram i dag. I første omgang ska 650 nye soningsplasser etableres, 100 av dem innenfor murene til Halden fengsel.

Ulf Leirstein i Stortingets justiskomite sier byggingen kan være i gang tidlig neste år.

Ferdig neste år, forhåpentligvis

– Vi håper at vi snakker om måneder etter stortingsbehandlingen av meldingen. Og at vi i løpet av neste år kan ha noe ferdig i Halden.

Ulf Leirstein i studio

Ulf Leirstein (Frp) håper Halden fengsel er klare for 100 nye innsatte i løpet av neste år.

Foto: Pétur Nielsson / NRK

Behovet for nye fengselsplasser er svært stort. Politiet på østlandet sliter daglig med mangel på varetektsplasser. Samtidig venter 1200 personer i soningskø.

– 650 nye plasser monner godt, sier Høyres Ingjerd Schou.

– Det viktigste er at regjeringen viser evne og vilje til å sikre at de som står i soningskø faktisk får anledning til å sone og komme i gang med livene sine igjen på en skikkelig måte.

Tilrettelagt i Halden

Halden fengsel har lenge vært klare på at de er en god kandidat til å utvide tallet på soningsplasser, siden fengselet allerede er dimensjonert for to nybygg med femti plasser hver. Det har også politikerne fått med seg.

– Ved Halden fengsel er alt regulert og klart, sier Ulf Leirstein.

– Det er nesten bare å stikke spaden i jorda.

Ingjerd Schou

Østfold sliter ikke bare med soningskø, men også med konsekvensene av en omfattende grensekriminalitet, sier Høyres Ingjerd Schou.

Foto: Bjørn Ivar Voll

– Og det er i et fylke som har utfordringer som har utfordringer både med soningskø, og at vi er et grensefylke med all den grensekriminaliteten vi har, legger Ingjerd Schou til.

Tar ingenting for gitt

Fengselsdirektør Are Høidal ved Halden Fengsel er glad for at stortingsmeldingen som ble lagt fram i dag anbefaler rask utbygging av flere plasser i Halden. Han tar likevel ingenting for gitt før både penger og endelig vedtak er klart.

– Planene er ferdige, og ligger på justisdepartementets bord. Det er bare å bevilge penger.

– Jeg tror det ble utsatt på grunn av denne stortingsmeldingen. At man skulle se helhetlig på det. Så nå er det forhåpentligvis realistisk å få penger, sier Høidal.

Vil bygge ut flere fengsler

I tillegg til 100 nye plasser i Halden, anbefaler stortingsmeldingen like mange plasser ved Skien fengsel, Bergen fengsel og opp til 50 plasser ved Åna fengsel.
På lengre sikt også nytt fengsel i Agder med 300 plasser.

– Hvis Frp og Høyre får Stortingets aksept for dette, så er byggingen i gang allerede neste år, sier Leirstein.